Zdrowa żywność pełna smaku. Jak zatrzymać świeżość produktów na dłużej?

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska

Świeżość jest gwarancją zdrowia, dlatego sięgając po produkty spożywcze, warto wcześniej sprawdzić ich wygląd i jakość. Podpowiadamy, jak rozpoznać nieświeżą żywność i w jaki sposób technologia może wpłynąć na świeżość i wartości odżywcze przechowywanych produktów.

Adobe Stock

Świeże, nieprzetworzone produkty to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Niestety, w obecnych czasach taki sposób żywienia jest dużym wyzwaniem. Już w momencie zerwania warzyw i owoców ich wartość odżywcza znacząco maleje, a długie przechowywanie w lodówce pozbawia je cennych witamin i mikroelementów. Świeżość produktów z supermarketów często pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto nauczyć się rozpoznawać pierwsze oznaki zepsucia, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Sztuka kupowania świeżej żywności to tylko połowa sukcesu – o ich smaku i jakości decyduje także sposób przechowywania i czas spożycia. Jak odróżnić świeże produkty od tych zleżałych i nieprzydatnych do jedzenia? W jaki sposób technologia w lodówkach może zachować świeżość jedzenia na dłużej? O tym wszystkim przeczytasz w poniższym tekście.

Czym grozi zjedzenie nieświeżych produktów i jak rozpoznać zepsutą żywność?

Dlaczego kontrola świeżości produktów jest tak ważna? Przede wszystkim jedzenie starych pokarmów może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem – od bólów brzucha, niestrawności, zatrucia i wymiotów, aż po zakażenie groźnymi bakteriami, jak np. pałeczki salmonelli czy E.coli. Ponadto nieświeża żywność jest pozbawiona smaku i wartości odżywczych. Sięgając po takie wyroby, nie dostarczamy organizmowi żadnych witamin ani mikroelementów, za to możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Źle przechowywane produkty spożywcze często pokrywają się pleśnią, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu.

W przypadku pieczywa sytuacja jest oczywista – twardy, zeschnięty chleb, pokryty białym lub zielonym nalotem nadaje się już tylko do wyrzucenia. Niestety, identyfikacja nieświeżej żywności może być sporym problemem, bo w przypadku niektórych produktów oznaki zepsucia nie zawsze są widoczne gołym okiem.

Świeże owoce i warzywa wyróżniają się zwykle jędrną, napiętą skórką, intensywnym kolorem i świeżym zapachem. Sygnałem ostrzegawczym jest utrata jędrności, pomarszczenie, nieprzyjemny zapach fermentacji, brązowe plamy na powierzchni oraz pleśń na skórce. Każdy z tych symptomów oznacza, że świeżość produktu minęła.

Nabiał, masło i jaja to wyroby krótkotrwałe, dlatego ich jakość należy sprawdzać ze szczególną uwagą – szczególnie w przypadku produktów nietermizowanych, sprzedawanych na wagę. Oznaką nieświeżości i zepsucia mleka, serów oraz produktów probiotycznych jest żółtawy kolor i nieprzyjemny, kwaśny zapach. Na twarogach, serach żółtych i podpuszczkowych często pojawia się lepki nalot i pleśń, a kefiry, maślanki i jogurty zaczynają charakterystycznie gazować, wydzielając przy tym nieprzyjemny zapach (to skutek ulatniania się CO2). Jaja przechowywane w chłodnych warunkach zachowują świeżość przez kilka tygodni, ale mimo to warto sprawdzić ich przydatność do spożycia.

Najlepszym testem jest zanurzenia jajka w szklance wypełnionej wodą. Świeże momentalnie opada na dno, natomiast stare wypływa na powierzchnię. Każdy z powyższych symptomów oznacza, że termin przydatności do spożycia produktów nabiałowych już minął i należy je niezwłocznie wyrzucić.

Przyczynami najgroźniejszych przypadków zatrucia pokarmowego są mięso oraz wędliny. Nieświeżość wyrobów mięsnych sygnalizuje kolor, zapach i struktura produktu. Nieświeże mięso wydziela intensywny, nieprzyjemny zapach, ma zielonkawą barwę i lepki nalot. Podobne cechy widać na powierzchni nieświeżych ryb. Ich mięso traci sprężystość, wydziela nieprzyjemny zapach i przybiera szarawy kolor.



Jak zatrzymać świeżość produktów na dłużej?

Kluczem do zachowania świeżości produktów jest ich odpowiednie przechowywanie. Zdecydowana większość wyrobów spożywczych lubi cień i chłód, choć niektóre warzywa i owoce również dobrze czują się w warunkach pokojowych. Zaliczają się do nich np. pomidory, owoce cytrusowe i banany, które nie lubią chłodu. W lodówce warto trzymać za to warzywa korzeniowe, ogórki, różne gatunki sałat, kapustę, rzodkiewki, świeże warzywa strączkowe oraz owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody, borówki itp. Najlepszym miejscem dla świeżych owoców i warzyw będzie dolna szuflada lodówki. Ich świeżość (w zależności od gatunku) utrzymuje się od kilku do kilkunastu dni.

W najniższej temperaturze przechowujemy mięso, nabiał, jaja i produkty rybne. O ile nie są zapakowane próżniowo i termizowane, należy je spożyć w ciągu kilku dni (wyjątkiem jest schłodzone, dobrze zapakowane masło oraz jaja – oba produkty w lodówce utrzymują świeżość nawet do miesiąca).

Bardzo istotne jest też odpowiednie postępowanie z żywnością po rozmrożeniu. Mięs, ryb i innych produktów po wyjęciu z zamrażarki nie należy ponownie zamrażać. Rozmrożone powinny być spożyte tego samego dnia.

Technologia światła dla zdrowia i lepszego smaku

Produkty trzymane w lodówce zachowują świeżość, ale tracą cenne składniki odżywcze. Im dłuższy czas przechowywania, tym owoce i warzywa stają się mniej wartościowe. Czy można zatrzymać ten proces? Okazuje się, że tak. Na wartość odżywczą produktów wpływa cykl światła. W normalnych warunkach owoce i warzywa rosną i dojrzewają w blasku promieni słonecznych. Cykl naturalnego światła dopasowany jest do rytmu ich wzrostu. Eksperci marki Beko postanowili odtworzyć ten proces we wnętrzu lodówek. Niemożliwe?

W lodówkach z nowej linii Beko HarvestFresh zastosowano innowacyjną technologię trzech kolorów, które z powodzeniem imitują 24-godzinny cykl światła słonecznego. Dzięki temu owoce i warzywa zachowują więcej cennych składników odżywczych, są dłużej świeże i doskonale smakują. Jak to działa w praktyce? Rośliny do prawidłowego funkcjonowania potrzebują światła i ciemności. Cykliczne zmiany koloru i natężenia promieni słonecznych istotnie wpływają na ich wzrost, jakość i skład mineralny. W innowacyjnej technologii HarvestFresh wykorzystano 3 kolory – niebieski, zielony i czerwony, które mają za zadanie imitować naturalny cykl słoneczny. Ten niezwykły proces ma miejsce w specjalnej szufladzie w dolnej części lodówki. Wystarczy umieścić w niej świeże owoce i warzywa, żeby moc trójkolorowego światła zaczęła działać. Rezultat? Pyszna żywność, bogata w cenne witaminy i minerały. Technologia HarvestFresh to gwarancja zdrowych i świeżych produktów na dłużej.

Zakupy i gotowanie w duchu zero waste. Nie marnuj, zmień nawyki

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska

Oszczędzanie wody, segregowanie śmieci i ograniczanie ilości opakowań to drobne gesty, które ratują nasze środowisko naturalne. Nie mniej ważne jest to, aby unikać marnowania jedzenia – wyrzucając je do kosza, tak naprawdę wyrzucamy nasze pieniądze. Jak tego uniknąć? Oto kilka life-haków, które pozwolą ci zmienić kuchenne nawyki.

Adobe Stock

Jak to mówią, świat sam się nie oczyści. Niektórzy uważają, że dodatkowa butelka z plastiku niczego nie zmieni, a worki ze śmieciami i tak trafiają do jednego zbioru. Tylko dlaczego potem słyszymy o albatrosach połykających nakrętki czy żółwiach z plastikiem w płucach? Każda, nawet najmniejsza czynność, jaką wykonujemy, może mieć wpływ na przyszłość naszej planety. Nawet jeśli wymaga to trudnych decyzji, na początek warto poszukać oszczędności w kuchni. Oto w jaki sposób.

Kupujmy z myślą o planecie

Idąc na zakupy, zabierajmy własną torbę, najlepiej materiałową. W ten sposób nie będziemy musieli posługiwać się torebkami plastikowymi, na które dodatkowo trzeba wydać pieniądze. To nie wszystko. Możemy również przynosić własne woreczki jutowe i ze zbiorczego opakowania przekładać do nich pomidorki koktajlowe, orzechy czy bakalie. Rzeczy "na wagę" to kolejny sposób na oszczędność, zwłaszcza że niektóre sklepy mają sprzęt z opcją tarowania, czyli odejmowania wagi opakowania. Płacimy tylko tyle, ile kosztuje sam towar. Aby uniknąć marnowania żywności, przed wyjściem z domu przygotujmy listę zakupów i nigdy nie róbmy zakupów przed obiadem. Głodny konsument potrafi wyjść ze sklepu z dodatkową torbą pełną niepotrzebnych rzeczy.

Badania przeprowadzone przez niezależne laboratoria Intertek wykazały, że witamina C oraz A pozostają w warzywach i owocach o wiele dłużej po użyciu technologii świetlnej. Pomidory, zielona papryka, szpinak, marchew i seler naświetlane były imitowanym cyklem dobowym przez 7 dni.

Gotujmy również z resztek produktów

Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok. 230 kg żywności. Wielu znanych blogerów i autorów książek kulinarnych, którzy gotują w myśl idei zero waste, udowadnia, że można tego uniknąć. Np. czerstwe pieczywo warto wykorzystać na grzanki do zupy krem lub jako bułkę tartą do kotletów. Przejrzałe banany czy cukinia w mgnieniu oka mogą zamienić się w słodkie muffinki, a nadmiar owoców łatwo można zamrozić. Wczorajszy ryż, który został po obiedzie, można zmiksować, dodać jogurt, wanilię, migdały i w ten sposób powstanie pyszny budyń. Takich przykładów jest całe mnóstwo. Ważne, by w naszej głowie zakorzeniła się pewna idea wykorzystywania produktów. Starajmy się gotować na bieżąco, by nic się nie marnowało. Gdy jednak coś traci świeżość, w miarę możliwości wykorzystajmy to w inny, bezpieczny dla zdrowia sposób.

Innowacyjna technologia 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca, w nowych lodówkach Beko Harvest Fresh to gwarancja pełni witamin zachowanych w żywności przez dłuższy czas.

Trzymane w szufladzie owoce i warzywa otrzymują odpowiednią dawkę imitowanych promieni słonecznych. Oznacza to, że ich żywotność zostaje naturalnie przedłużona.

Lodówki Beko gwarantują dłuższą żywotność witamin, ale to nie wszystko. Przechowywane produkty są dłużej świeże i jędrne. Nie tracą walorów smakowych ani nie przechodzą zapachami jedzenia, które leży w innej części lodówki.

Półki i balkoniki montowane na drzwiach lodówki to dodatkowe miejsce na przechowywanie żywności. Trzymajmy tam ketchup, musztardę, majonez, jajka, sosy w słoikach oraz napoje.

Innowacyjna technologia 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca, w nowych lodówkach Beko Harvest Fresh to gwarancja pełni witamin zachowanych w żywności przez dłuższy czas.



Przechowujmy jedzenie prawidłowo

Właściwie ułożone produkty w lodówce dłużej zachowują smak i świeżość. Na górnej półce trzymajmy żywność marynowaną, np. ogórki konserwowe czy powidła. To odpowiednie miejsce także dla ciast i tortów. Środkowa część przeznaczona jest dla rzeczy o średniej trwałości, czyli nabiału, mleka, jogurtów, wędlin i produktów z oznaczeniem "po otwarciu przechowywać w lodówce". Nieco niżej powinniśmy przechowywać jedzenie, które najszybciej się psuje, to znaczy mięso, ryby i owoce morza. Wysuwane pojemniki lub szuflady są odpowiednim miejscem dla warzyw i owoców. Produkty te mają to do siebie, że szybko tracą świeżość, dlatego muszą być trzymane w odpowiednich warunkach. Na szczęście dziś mamy dostęp do technologii, która nie tylko utrzymuje właściwą temperaturę żywności, ale nawet wydłuża jej żywotność, przy zachowaniu właściwości odżywczych. Nie zapominajmy także o zaletach zamrażarki – trzymajmy w niej zapasy. Możemy też wycisnąć sok z owoców i zamrozić go w papierowych kubeczkach. W pojemnikach po jogurtach trzymajmy poszatkowany koperek, który zimą wykorzystamy do zup. Plasterki cytryny zatopione w kostkach lodu będą idealnym dodatkiem do koktajli. Oszczędność i kreatywność to przecież podstawa kuchni zero waste.

Inwestujmy w ekologiczne AGD

Mamy już zielone dachy i panele fotowoltaiczne – teraz pora na ekologiczne wyposażenie wnętrz. Marka Beko postawiła na innowacyjne rozwiązanie, jakim są lodówki zasilane światłem. Na czym polega sekret? Światło słoneczne, którego potrzebują rośliny, np. owoce i warzywa, jest w rzeczywistości mieszanką kilku kolorów: niebieskiego, zielonego i czerwonego. W zależności od pory dnia każdy z nich zmienia się i ma określone właściwości. Czerwony utrzymuje fotosyntezę aż do zmierzchu i jest wprowadzeniem do fazy nocnej. Zielony imituje czas najsilniejszego światła słonecznego w środku dnia. Niebieski zaś utrzymuje wskazuje czas pobudki i fotosyntezy o świcie. Lodówki Beko HarvestFresh zostały wyposażone w technologię 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca. Pozwala to znacznie dłużej cieszyć się naturalnym bogactwem witamin oraz minerałów zawartych w owocach i warzywach. Dzięki temu pomidory, papryka czy marchew nie tracą cennych mikroelementów, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pomagają zachować zdrowie i lepszą odporność.

Warzywa i owoce w lodówce - jak je przechowywać?

autor: Magdalena Kowalczyk

Trwający sezon na świeże warzywa i owoce cieszy bogactwem smaków i aromatów. Te produkty wymagają jednak szczególnego rodzaju ochrony, by dłużej zachować apetyczny wygląd oraz pełnię odżywczych właściwości. Stosuj kilka ważnych zasad przechowywania warzyw i owoców w lodówce, by jeść smacznie i zdrowo nie tylko latem, lecz także przez cały rok!

Materiały prasowe

1. Stawiaj na jakość

Z pewnością nie raz musiałeś wyrzucić żywność, która zepsuła się na skutek niewłaściwego przechowywania w lodówce. Produkty roślinne stanową dużą część tego, co ląduje w koszu, przez co nie tylko tracisz pieniądze, lecz także korzyści, które te witaminowe bomby mogłyby wnieść do twojej diety. W przypadku świeżych warzyw i owoców, stosunkowo szybko ulegających psuciu nawet podczas przechowywania w lodówce, planowanie zakupów z listą to podstawa.

Wybieraj tylko świeże warzywa i owoce, które nie mają wgnieceń lub pęknięć. Uszkodzona skórka to otwarta brama dla bakterii i grzybów inicjujących proces psucia żywności. Jeśli po rozpakowaniu zakupów zauważysz zgniły produkt, od razu go wyrzuć, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii i pleśni w lodówce.

2. Graj w ciepło-zimno

Egzotyczne owoce pod wpływem zbyt niskiej temperatury mogą tracić smak i aromat. Melony, arbuzy, pomarańcze, mandarynki, cytryny, brzoskwinie czy ananasy nie muszą być przechowywane w lodówce, o ile nie są krojone, a na zewnątrz nie jest zbyt gorąco. Chłód gorzej znoszą też świeże warzywa cebulowe, ziemniaki, czosnek, buraki czy ogórki.

Przechowywanie w lodówce to jednak idealna opcja dla owoców lasu, moreli, śliwek, wiśni, truskawek czy czereśni. Warunki chłodnicze dobrze oddziałują ponadto na fasolkę szparagową, cukinię, brokuły, brukselkę, marchew, selery, pory, buraki, szparagi, paprykę, szpinak, rukolę, sałatę, kapustę czy rzodkiewkę.

Aby ograniczyć marnowanie jedzenia, przed wyprawą do supermarketu czy lokalnego zieleniaka zastanów się, ile świeżych warzyw i owoców jest w stanie spożyć twoja rodzina, i sporządź listę sprawunków. Nie kupuj na zapas!

Sprawdzone zasady przechowywania warzyw i owoców w lodówce pozwalają znacznie wydłużyć ich żywotność. I to bez konieczności mrożenia!

W przypadku świeżych warzyw i owoców zawsze kupuj lekko niedojrzałe gatunki klimakteryczne, które wytrzymają dłuższe przechowywanie w lodówce, oraz nieklimakteryczne, które osiągnęły stan idealnej dojrzałości. W drugim przypadku wydłużony czas przechowywania nie działa na korzyść.

Aby ograniczyć marnowanie jedzenia, przed wyprawą do supermarketu czy lokalnego zieleniaka zastanów się, ile świeżych warzyw i owoców jest w stanie spożyć twoja rodzina, i sporządź listę sprawunków. Nie kupuj na zapas!



3. Dbaj o segregację

Nawet po zerwaniu z drzewa czy grządki niektóre warzywa i owoce nadal podlegają dojrzewaniu. Wydzielają bowiem etylen – gaz, który naturalnie przyspiesza ten proces. Są to rośliny klimakteryczne. Należą do nich jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, jagody, awokado, mango, banany, pomidory. W przeciwieństwie do nich rośliny nieklimakteryczne, jak grejpfruty, winogrona, mandarynki, wiśnie, pomarańcze, truskawki, ananasy, cytryny, ogórki, oliwki czy papryka, w chwili zbioru zaprzestają wydzielania etylenu i tym samym przestają dojrzewać.

Jeśli zdarzy ci się kupić niedojrzałe warzywa i owoce nieklimakteryczne, umieść je w sąsiedztwie jabłek lub innych roślin wydzielających etylen. Podczas przechowywania w lodówce przedłużone dojrzewanie jednych wpływa bowiem na drugie. Gruszki umieszczone obok awokado sprawią, że dojrzeje ono szybciej. Uważaj jednak na zielone warzywa. Sałata zwiędnie w okamgnieniu w towarzystwie pomidorów czy papryki.

Zapoznaj się ze specyfikacją oraz instrukcją obsługi lodówki. Dzięki temu w 100 procentach wykorzystasz jej potencjał, a przechowywana żywność dłużej zachowa świeżość. Sprawdzaj, które warzywa i owoce powinny od razu trafić do lodówki, a które nie. To ważna zasada zdrowego odżywiania.

4. Korzystaj z innowacji

Podział na strefy przechowywania, jonizatory czy inne rozwiązania stosowane w nowoczesnych lodówkach znacznie ułatwiają przechowywanie nawet nietrwałych produktów. Badania przeprowadzone przez niezależny instytut Intertek wykazały, że świeże warzywa i owoce pod wpływem naturalnego cyklu słonecznego dłużej zachowują witaminy A i C. Ten fakt został wykorzystane w lodówkach marki Beko , które dzięki kombinacji światła o barwach zielonej, niebieskiej i czerwonej odtwarzają rytm dnia i nocy. Tym samym świeże warzywa i owoce przechowywane w lodówce z technologią HarvestFresh są zdrowsze. W stosunku do produktów trzymanych w ciemności wykazują bowiem nie tylko zwiększony poziom wybranych witamin, lecz także korzystnych dla zdrowia antocyjanów, tokoferoli i innych przeciwutleniaczy.

Dotyczy to zresztą nie tylko warzyw i owoców, lecz także świeżych ziół, jak pietruszka czy kolendra. Jeśli do tej pory po zużyciu połowy pęczka zwykle je siekałeś i chowałeś do zamrażalnika, wiedz, że w przypadku lodówki Beko HarvestFresh nie ma takiej potrzeby – zielone przyprawy zachowują w niej świeży wygląd i witaminy dłużej niż kilka dni.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.