Zdrowa żywność pełna smaku. Jak zatrzymać świeżość produktów na dłużej?
Świeżość jest gwarancją zdrowia, dlatego sięgając po produkty spożywcze, warto wcześniej sprawdzić ich wygląd i jakość. Podpowiadamy, jak rozpoznać nieświeżą żywność i w jaki sposób technologia może wpłynąć na świeżość i wartości odżywcze przechowywanych produktów.
Świeże, nieprzetworzone produkty to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Niestety, w obecnych czasach taki sposób żywienia jest dużym wyzwaniem. Już w momencie zerwania warzyw i owoców ich wartość odżywcza znacząco maleje, a długie przechowywanie w lodówce pozbawia je cennych witamin i mikroelementów. Świeżość produktów z supermarketów często pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto nauczyć się rozpoznawać pierwsze oznaki zepsucia, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Sztuka kupowania świeżej żywności to tylko połowa sukcesu – o ich smaku i jakości decyduje także sposób przechowywania i czas spożycia. Jak odróżnić świeże produkty od tych zleżałych i nieprzydatnych do jedzenia? W jaki sposób technologia w lodówkach może zachować świeżość jedzenia na dłużej? O tym wszystkim przeczytasz w poniższym tekście.
Czym grozi zjedzenie nieświeżych produktów i jak rozpoznać zepsutą żywność?
Dlaczego kontrola świeżości produktów jest tak ważna? Przede wszystkim jedzenie starych pokarmów może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem – od bólów brzucha, niestrawności, zatrucia i wymiotów, aż po zakażenie groźnymi bakteriami, jak np. pałeczki salmonelli czy E.coli. Ponadto nieświeża żywność jest pozbawiona smaku i wartości odżywczych. Sięgając po takie wyroby, nie dostarczamy organizmowi żadnych witamin ani mikroelementów, za to możemy sobie poważnie zaszkodzić.
W przypadku pieczywa sytuacja jest oczywista – twardy, zeschnięty chleb, pokryty białym lub zielonym nalotem nadaje się już tylko do wyrzucenia. Niestety, identyfikacja nieświeżej żywności może być sporym problemem, bo w przypadku niektórych produktów oznaki zepsucia nie zawsze są widoczne gołym okiem.
Świeże owoce i warzywa wyróżniają się zwykle jędrną, napiętą skórką, intensywnym kolorem i świeżym zapachem. Sygnałem ostrzegawczym jest utrata jędrności, pomarszczenie, nieprzyjemny zapach fermentacji, brązowe plamy na powierzchni oraz pleśń na skórce. Każdy z tych symptomów oznacza, że świeżość produktu minęła.
Nabiał, masło i jaja to wyroby krótkotrwałe, dlatego ich jakość należy sprawdzać ze szczególną uwagą – szczególnie w przypadku produktów nietermizowanych, sprzedawanych na wagę. Oznaką nieświeżości i zepsucia mleka, serów oraz produktów probiotycznych jest żółtawy kolor i nieprzyjemny, kwaśny zapach. Na twarogach, serach żółtych i podpuszczkowych często pojawia się lepki nalot i pleśń, a kefiry, maślanki i jogurty zaczynają charakterystycznie gazować, wydzielając przy tym nieprzyjemny zapach (to skutek ulatniania się CO2). Jaja przechowywane w chłodnych warunkach zachowują świeżość przez kilka tygodni, ale mimo to warto sprawdzić ich przydatność do spożycia.
Najlepszym testem jest zanurzenia jajka w szklance wypełnionej wodą. Świeże momentalnie opada na dno, natomiast stare wypływa na powierzchnię. Każdy z powyższych symptomów oznacza, że termin przydatności do spożycia produktów nabiałowych już minął i należy je niezwłocznie wyrzucić.
Przyczynami najgroźniejszych przypadków zatrucia pokarmowego są mięso oraz wędliny. Nieświeżość wyrobów mięsnych sygnalizuje kolor, zapach i struktura produktu. Nieświeże mięso wydziela intensywny, nieprzyjemny zapach, ma zielonkawą barwę i lepki nalot. Podobne cechy widać na powierzchni nieświeżych ryb. Ich mięso traci sprężystość, wydziela nieprzyjemny zapach i przybiera szarawy kolor.
System podwójnego chłodzenia NeoFrost to dwa oddzielne układy chłodzenia i brak przenikania zapachów.
W lodówkach Beko znajduje się wygodny i czytelny panel sterowania.
HarvestFresh to innowacyjna technologia 3 kolorów, dzięki której możemy na dłużej zachować witaminy A i C w przechowywanych warzywach i owocach. Dzięki temu nasze produkty zachowają świeżość na dłużej.
Jak zatrzymać świeżość produktów na dłużej?
Kluczem do zachowania świeżości produktów jest ich odpowiednie przechowywanie. Zdecydowana większość wyrobów spożywczych lubi cień i chłód, choć niektóre warzywa i owoce również dobrze czują się w warunkach pokojowych. Zaliczają się do nich np. pomidory, owoce cytrusowe i banany, które nie lubią chłodu. W lodówce warto trzymać za to warzywa korzeniowe, ogórki, różne gatunki sałat, kapustę, rzodkiewki, świeże warzywa strączkowe oraz owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody, borówki itp. Najlepszym miejscem dla świeżych owoców i warzyw będzie dolna szuflada lodówki. Ich świeżość (w zależności od gatunku) utrzymuje się od kilku do kilkunastu dni.
W najniższej temperaturze przechowujemy mięso, nabiał, jaja i produkty rybne. O ile nie są zapakowane próżniowo i termizowane, należy je spożyć w ciągu kilku dni (wyjątkiem jest schłodzone, dobrze zapakowane masło oraz jaja – oba produkty w lodówce utrzymują świeżość nawet do miesiąca).
Bardzo istotne jest też odpowiednie postępowanie z żywnością po rozmrożeniu. Mięs, ryb i innych produktów po wyjęciu z zamrażarki nie należy ponownie zamrażać. Rozmrożone powinny być spożyte tego samego dnia.
Technologia światła dla zdrowia i lepszego smaku
Produkty trzymane w lodówce zachowują świeżość, ale tracą cenne składniki odżywcze. Im dłuższy czas przechowywania, tym owoce i warzywa stają się mniej wartościowe. Czy można zatrzymać ten proces? Okazuje się, że tak. Na wartość odżywczą produktów wpływa cykl światła. W normalnych warunkach owoce i warzywa rosną i dojrzewają w blasku promieni słonecznych. Cykl naturalnego światła dopasowany jest do rytmu ich wzrostu. Eksperci marki Beko postanowili odtworzyć ten proces we wnętrzu lodówek. Niemożliwe?
W lodówkach z nowej linii Beko HarvestFresh zastosowano innowacyjną technologię trzech kolorów, które z powodzeniem imitują 24-godzinny cykl światła słonecznego. Dzięki temu owoce i warzywa zachowują więcej cennych składników odżywczych, są dłużej świeże i doskonale smakują. Jak to działa w praktyce? Rośliny do prawidłowego funkcjonowania potrzebują światła i ciemności. Cykliczne zmiany koloru i natężenia promieni słonecznych istotnie wpływają na ich wzrost, jakość i skład mineralny. W innowacyjnej technologii HarvestFresh wykorzystano 3 kolory – niebieski, zielony i czerwony, które mają za zadanie imitować naturalny cykl słoneczny. Ten niezwykły proces ma miejsce w specjalnej szufladzie w dolnej części lodówki. Wystarczy umieścić w niej świeże owoce i warzywa, żeby moc trójkolorowego światła zaczęła działać. Rezultat? Pyszna żywność, bogata w cenne witaminy i minerały. Technologia HarvestFresh to gwarancja zdrowych i świeżych produktów na dłużej.
Przeczytaj także: