Zakupy i gotowanie w duchu zero waste. Nie marnuj, zmień nawyki

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska

Oszczędzanie wody, segregowanie śmieci i ograniczanie ilości opakowań to drobne gesty, które ratują nasze środowisko naturalne. Nie mniej ważne jest to, aby unikać marnowania jedzenia – wyrzucając je do kosza, tak naprawdę wyrzucamy nasze pieniądze. Jak tego uniknąć? Oto kilka life-haków, które pozwolą ci zmienić kuchenne nawyki.

Adobe Stock

Jak to mówią, świat sam się nie oczyści. Niektórzy uważają, że dodatkowa butelka z plastiku niczego nie zmieni, a worki ze śmieciami i tak trafiają do jednego zbioru. Tylko dlaczego potem słyszymy o albatrosach połykających nakrętki czy żółwiach z plastikiem w płucach? Każda, nawet najmniejsza czynność, jaką wykonujemy, może mieć wpływ na przyszłość naszej planety. Nawet jeśli wymaga to trudnych decyzji, na początek warto poszukać oszczędności w kuchni. Oto w jaki sposób.

Kupujmy z myślą o planecie

Idąc na zakupy, zabierajmy własną torbę, najlepiej materiałową. W ten sposób nie będziemy musieli posługiwać się torebkami plastikowymi, na które dodatkowo trzeba wydać pieniądze. To nie wszystko. Możemy również przynosić własne woreczki jutowe i ze zbiorczego opakowania przekładać do nich pomidorki koktajlowe, orzechy czy bakalie. Rzeczy "na wagę" to kolejny sposób na oszczędność, zwłaszcza że niektóre sklepy mają sprzęt z opcją tarowania, czyli odejmowania wagi opakowania. Płacimy tylko tyle, ile kosztuje sam towar. Aby uniknąć marnowania żywności, przed wyjściem z domu przygotujmy listę zakupów i nigdy nie róbmy zakupów przed obiadem. Głodny konsument potrafi wyjść ze sklepu z dodatkową torbą pełną niepotrzebnych rzeczy.

Badania przeprowadzone przez niezależne laboratoria Intertek wykazały, że witamina C oraz A pozostają w warzywach i owocach o wiele dłużej po użyciu technologii świetlnej. Pomidory, zielona papryka, szpinak, marchew i seler naświetlane były imitowanym cyklem dobowym przez 7 dni.

Gotujmy również z resztek produktów

Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok. 230 kg żywności. Wielu znanych blogerów i autorów książek kulinarnych, którzy gotują w myśl idei zero waste, udowadnia, że można tego uniknąć. Np. czerstwe pieczywo warto wykorzystać na grzanki do zupy krem lub jako bułkę tartą do kotletów. Przejrzałe banany czy cukinia w mgnieniu oka mogą zamienić się w słodkie muffinki, a nadmiar owoców łatwo można zamrozić. Wczorajszy ryż, który został po obiedzie, można zmiksować, dodać jogurt, wanilię, migdały i w ten sposób powstanie pyszny budyń. Takich przykładów jest całe mnóstwo. Ważne, by w naszej głowie zakorzeniła się pewna idea wykorzystywania produktów. Starajmy się gotować na bieżąco, by nic się nie marnowało. Gdy jednak coś traci świeżość, w miarę możliwości wykorzystajmy to w inny, bezpieczny dla zdrowia sposób.

Innowacyjna technologia 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca, w nowych lodówkach Beko Harvest Fresh to gwarancja pełni witamin zachowanych w żywności przez dłuższy czas.

Trzymane w szufladzie owoce i warzywa otrzymują odpowiednią dawkę imitowanych promieni słonecznych. Oznacza to, że ich żywotność zostaje naturalnie przedłużona.

Lodówki Beko gwarantują dłuższą żywotność witamin, ale to nie wszystko. Przechowywane produkty są dłużej świeże i jędrne. Nie tracą walorów smakowych ani nie przechodzą zapachami jedzenia, które leży w innej części lodówki.

Półki i balkoniki montowane na drzwiach lodówki to dodatkowe miejsce na przechowywanie żywności. Trzymajmy tam ketchup, musztardę, majonez, jajka, sosy w słoikach oraz napoje.

Innowacyjna technologia 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca, w nowych lodówkach Beko Harvest Fresh to gwarancja pełni witamin zachowanych w żywności przez dłuższy czas.



Przechowujmy jedzenie prawidłowo

Właściwie ułożone produkty w lodówce dłużej zachowują smak i świeżość. Na górnej półce trzymajmy żywność marynowaną, np. ogórki konserwowe czy powidła. To odpowiednie miejsce także dla ciast i tortów. Środkowa część przeznaczona jest dla rzeczy o średniej trwałości, czyli nabiału, mleka, jogurtów, wędlin i produktów z oznaczeniem "po otwarciu przechowywać w lodówce". Nieco niżej powinniśmy przechowywać jedzenie, które najszybciej się psuje, to znaczy mięso, ryby i owoce morza. Wysuwane pojemniki lub szuflady są odpowiednim miejscem dla warzyw i owoców. Produkty te mają to do siebie, że szybko tracą świeżość, dlatego muszą być trzymane w odpowiednich warunkach. Na szczęście dziś mamy dostęp do technologii, która nie tylko utrzymuje właściwą temperaturę żywności, ale nawet wydłuża jej żywotność, przy zachowaniu właściwości odżywczych. Nie zapominajmy także o zaletach zamrażarki – trzymajmy w niej zapasy. Możemy też wycisnąć sok z owoców i zamrozić go w papierowych kubeczkach. W pojemnikach po jogurtach trzymajmy poszatkowany koperek, który zimą wykorzystamy do zup. Plasterki cytryny zatopione w kostkach lodu będą idealnym dodatkiem do koktajli. Oszczędność i kreatywność to przecież podstawa kuchni zero waste.

Inwestujmy w ekologiczne AGD

Mamy już zielone dachy i panele fotowoltaiczne – teraz pora na ekologiczne wyposażenie wnętrz. Marka Beko postawiła na innowacyjne rozwiązanie, jakim są lodówki zasilane światłem. Na czym polega sekret? Światło słoneczne, którego potrzebują rośliny, np. owoce i warzywa, jest w rzeczywistości mieszanką kilku kolorów: niebieskiego, zielonego i czerwonego. W zależności od pory dnia każdy z nich zmienia się i ma określone właściwości. Czerwony utrzymuje fotosyntezę aż do zmierzchu i jest wprowadzeniem do fazy nocnej. Zielony imituje czas najsilniejszego światła słonecznego w środku dnia. Niebieski zaś utrzymuje wskazuje czas pobudki i fotosyntezy o świcie. Lodówki Beko HarvestFresh zostały wyposażone w technologię 3 kolorów, które imitują 24-godzinny cykl słońca. Pozwala to znacznie dłużej cieszyć się naturalnym bogactwem witamin oraz minerałów zawartych w owocach i warzywach. Dzięki temu pomidory, papryka czy marchew nie tracą cennych mikroelementów, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pomagają zachować zdrowie i lepszą odporność.

Warzywa i owoce w lodówce - jak je przechowywać?

autor: Magdalena Kowalczyk

Trwający sezon na świeże warzywa i owoce cieszy bogactwem smaków i aromatów. Te produkty wymagają jednak szczególnego rodzaju ochrony, by dłużej zachować apetyczny wygląd oraz pełnię odżywczych właściwości. Stosuj kilka ważnych zasad przechowywania warzyw i owoców w lodówce, by jeść smacznie i zdrowo nie tylko latem, lecz także przez cały rok!

Materiały prasowe

1. Stawiaj na jakość

Z pewnością nie raz musiałeś wyrzucić żywność, która zepsuła się na skutek niewłaściwego przechowywania w lodówce. Produkty roślinne stanową dużą część tego, co ląduje w koszu, przez co nie tylko tracisz pieniądze, lecz także korzyści, które te witaminowe bomby mogłyby wnieść do twojej diety. W przypadku świeżych warzyw i owoców, stosunkowo szybko ulegających psuciu nawet podczas przechowywania w lodówce, planowanie zakupów z listą to podstawa.

Wybieraj tylko świeże warzywa i owoce, które nie mają wgnieceń lub pęknięć. Uszkodzona skórka to otwarta brama dla bakterii i grzybów inicjujących proces psucia żywności. Jeśli po rozpakowaniu zakupów zauważysz zgniły produkt, od razu go wyrzuć, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii i pleśni w lodówce.

2. Graj w ciepło-zimno

Egzotyczne owoce pod wpływem zbyt niskiej temperatury mogą tracić smak i aromat. Melony, arbuzy, pomarańcze, mandarynki, cytryny, brzoskwinie czy ananasy nie muszą być przechowywane w lodówce, o ile nie są krojone, a na zewnątrz nie jest zbyt gorąco. Chłód gorzej znoszą też świeże warzywa cebulowe, ziemniaki, czosnek, buraki czy ogórki.

Przechowywanie w lodówce to jednak idealna opcja dla owoców lasu, moreli, śliwek, wiśni, truskawek czy czereśni. Warunki chłodnicze dobrze oddziałują ponadto na fasolkę szparagową, cukinię, brokuły, brukselkę, marchew, selery, pory, buraki, szparagi, paprykę, szpinak, rukolę, sałatę, kapustę czy rzodkiewkę.

Aby ograniczyć marnowanie jedzenia, przed wyprawą do supermarketu czy lokalnego zieleniaka zastanów się, ile świeżych warzyw i owoców jest w stanie spożyć twoja rodzina, i sporządź listę sprawunków. Nie kupuj na zapas!

Sprawdzone zasady przechowywania warzyw i owoców w lodówce pozwalają znacznie wydłużyć ich żywotność. I to bez konieczności mrożenia!

W przypadku świeżych warzyw i owoców zawsze kupuj lekko niedojrzałe gatunki klimakteryczne, które wytrzymają dłuższe przechowywanie w lodówce, oraz nieklimakteryczne, które osiągnęły stan idealnej dojrzałości. W drugim przypadku wydłużony czas przechowywania nie działa na korzyść.

Aby ograniczyć marnowanie jedzenia, przed wyprawą do supermarketu czy lokalnego zieleniaka zastanów się, ile świeżych warzyw i owoców jest w stanie spożyć twoja rodzina, i sporządź listę sprawunków. Nie kupuj na zapas!



3. Dbaj o segregację

Nawet po zerwaniu z drzewa czy grządki niektóre warzywa i owoce nadal podlegają dojrzewaniu. Wydzielają bowiem etylen – gaz, który naturalnie przyspiesza ten proces. Są to rośliny klimakteryczne. Należą do nich jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, jagody, awokado, mango, banany, pomidory. W przeciwieństwie do nich rośliny nieklimakteryczne, jak grejpfruty, winogrona, mandarynki, wiśnie, pomarańcze, truskawki, ananasy, cytryny, ogórki, oliwki czy papryka, w chwili zbioru zaprzestają wydzielania etylenu i tym samym przestają dojrzewać.

Jeśli zdarzy ci się kupić niedojrzałe warzywa i owoce nieklimakteryczne, umieść je w sąsiedztwie jabłek lub innych roślin wydzielających etylen. Podczas przechowywania w lodówce przedłużone dojrzewanie jednych wpływa bowiem na drugie. Gruszki umieszczone obok awokado sprawią, że dojrzeje ono szybciej. Uważaj jednak na zielone warzywa. Sałata zwiędnie w okamgnieniu w towarzystwie pomidorów czy papryki.

Zapoznaj się ze specyfikacją oraz instrukcją obsługi lodówki. Dzięki temu w 100 procentach wykorzystasz jej potencjał, a przechowywana żywność dłużej zachowa świeżość. Sprawdzaj, które warzywa i owoce powinny od razu trafić do lodówki, a które nie. To ważna zasada zdrowego odżywiania.

4. Korzystaj z innowacji

Podział na strefy przechowywania, jonizatory czy inne rozwiązania stosowane w nowoczesnych lodówkach znacznie ułatwiają przechowywanie nawet nietrwałych produktów. Badania przeprowadzone przez niezależny instytut Intertek wykazały, że świeże warzywa i owoce pod wpływem naturalnego cyklu słonecznego dłużej zachowują witaminy A i C. Ten fakt został wykorzystane w lodówkach marki Beko , które dzięki kombinacji światła o barwach zielonej, niebieskiej i czerwonej odtwarzają rytm dnia i nocy. Tym samym świeże warzywa i owoce przechowywane w lodówce z technologią HarvestFresh są zdrowsze. W stosunku do produktów trzymanych w ciemności wykazują bowiem nie tylko zwiększony poziom wybranych witamin, lecz także korzystnych dla zdrowia antocyjanów, tokoferoli i innych przeciwutleniaczy.

Dotyczy to zresztą nie tylko warzyw i owoców, lecz także świeżych ziół, jak pietruszka czy kolendra. Jeśli do tej pory po zużyciu połowy pęczka zwykle je siekałeś i chowałeś do zamrażalnika, wiedz, że w przypadku lodówki Beko HarvestFresh nie ma takiej potrzeby – zielone przyprawy zachowują w niej świeży wygląd i witaminy dłużej niż kilka dni.

Remontujemy kuchnię. Poznaj najważniejsze zasady

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska

Kuchnia to serce każdego domu i nie ma w niej miejsca na przypadek. Strefa gotowania powinna być dobrze zaplanowana, meble i blaty trwałe, a sprzęt AGD najwyższej klasy. Marzysz o tym, by zmienić wystrój pomieszczenia? Skorzystaj z naszych porad!

Materiały prasowe

Współczesna kuchnia znacznie różni się od tych, którą znały nasze babcie. To miejsce pełne innowacji, coraz częściej zintegrowane z salonem. W trakcie rodzinnych spotkań możemy zaprezentować nasze kulinarne umiejętności, a nawet zaprosić gości na domowe warsztaty live cooking! Strona praktyczna gotowania powinna więc iść w parze z estetyką tego miejsca. Planując remont lub urządzając kuchnię od zera, zastanawiamy się, jakie materiały i sprzęty sprostają naszym potrzebom. Aby oszczędzić sobie czasu i niepotrzebnych wydatków, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Zrób projekt kuchni

Nie ma wątpliwości, że w kuchni liczy się funkcjonalność. Jeśli nie chcemy co chwilę przechodzić z jednego końca pomieszczenia na drugi, warto pomyśleć o odpowiedniej aranżacji. Najlepszym rozwiązaniem jest wydzielenie pięciu stref:

• strefa przygotowania (warto zadbać o odpowiedni blat i znaleźć miejsce na sprzęt kuchenny, a akcesoria powiesić np. na haczykach);

• strefa gotowania (tu mieści się płyta grzewcza, piekarnik, garnki i patelnie);

• strefa zmywania (ze zlewem, środkami czystości i zestawem koszy, np. oznaczonych kolorami zgodnie z zasadą segregowania śmieci);

• strefa zapasów (tzw. spiżarnia, w której trzymamy długoterminowe produkty spożywcze, np. mąkę, cukier, kakao czy płatki śniadaniowe);

• strefa przechowywania (talerze, kubki i miski trzymamy w szafkach, a sztućce i drobne akcesoria w szufladach, np. z wkładem).

Układ strefowy można zaplanować samodzielnie albo zwrócić się o pomoc do specjalisty, który pomoże rozwiązać ewentualne problemy. Niektóre sklepy meblowe oferują stworzenie takiego projektu bezpłatnie, pod warunkiem że skorzystamy z ich oferty.



Określ swoje oczekiwania

Zazwyczaj architekci wnętrz sugerują, by rozmieszczając kuchenne strefy, wziąć pod uwagę układ mebli.

W wielu domach sprawdza się wyspa, która zapewnia swobodny dostęp ze wszystkich stron – jest idealna jako blat roboczy i "centrum dowodzenia" w trakcie rozmowy z gośćmi. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na taki wariant. Wiele bowiem zależy od metrażu oraz układu pomieszczeń. W małych kuchniach meble często ustawiane są w kształcie litery L, co daje dużą swobodę poruszania się. Najmniejsza ściana jest dobra na zlew – wtedy możemy przeznaczyć więcej miejsca na blat roboczy.

Jeżeli spędzamy sporo czasu w kuchni, meble i sprzęt powinny być wyjątkowo trwałe, a także odporne na uszkodzenia. Im mniej elementów aranżacji, tym bardziej widoczne będą ewentualne zadrapania – liczy się zatem jakość. Decydując się na całkowitą wymianę mebli, musimy brać pod uwagę dodatkowe koszty – najtańszy komplet mebli kupimy już za 1000 zł, ale cena rośnie proporcjonalnie do jakości tworzywa i metrażu. Tańszym rozwiązaniem może być pomalowanie starych mebli lub wymiana samych frontów i uchwytów.

Czas na blaty i kafelki

Malowanie ścian i sufitu to podstawowy etap każdego remontu. Niezależnie od wielkości pomieszczenia, najlepiej sprawdza się biel – jest uniwersalna i optycznie powiększa przestrzeń. Nie znaczy to, że nie możemy korzystać z innych kolorów – rynek kuchennego designu jest nimi wręcz nasycony. Pamiętajmy jednak, że farba powinna być odporna na wielokrotne szorowanie i zaplamienia. W minimalistycznych wnętrzach chętnie stosuje się również okładziny ścienne – na topie są płytki zarówno w dużym, jak i mniejszym formacie, a także dekoracyjne mozaiki czy spiek kwarcowy.



Jeśli chodzi o kuchenny blat, projektanci proponują twarde płyty z gresu z graficznym wzorem czarnego marmuru – materiał ten sprawdzi się również na ścianie, podłodze lub obudowie wyspy. Możemy też zdecydować się na blat i ścianę z tego samego materiału. Łatwiej wtedy zachować spójność w kompozycji, a przy okazji zadbać o czystość. Gdy nie możemy pozwolić sobie na opcję w postaci marmuru, wybierzmy alternatywę – np. konglomerat lub płytę laminowaną. Zamiast klasycznych płytek ściennych możemy też położyć niski pas ochronny z tego samego tworzywa co blat.

Wybierz sprzęt AGD

Gdy oszacujemy koszty związane z aranżacją, pozostaje nam instalacja urządzeń. Niezależnie od wielkości pomieszczenia, dobrym rozwiązaniem jest wybór sprzętu pod zabudowę. Dzięki temu kuchnia nie traci charakteru, wygląda estetycznie i harmonijnie łączy się z salonem. Niezbędnym wyposażeniem jest zlew z armaturą – może być emaliowany, ze stali nierdzewnej, granitowy lub z kompozytu. Warto zastanowić się, co będzie dla nas lepsze – płyta gazowa czy indukcyjna. Nowoczesne urządzenia AGD posiadają specjalne udogodnienia – np. w piekarnikach marki Beko mamy możliwość pieczenia konwencjonalnego lub parowego na kilku poziomach, a do tego sprzęt posiada funkcję samodzielnego czyszczenia oraz zabezpieczenie w postaci chowanych pokręteł.

Ważną częścią kuchni jest lodówka – ponieważ pracuje non stop, to, ile prądu zużywa, ma ogromne znaczenie. Duża liczba półek ułatwi utrzymanie porządku, a swobodna modyfikacja wnętrza pozwoli uniknąć problemów ze wstawianiem garnków. Standardem stają się też wydzielone komory na nabiał, półki na butelki, a także szuflady na warzywa i owoce. Co ciekawe, na rynku pojawiły się nowe lodówki Beko wyposażone w inteligentną technologięHarvestFresh , która imituje 24-godzinny cykl słońca, co pozwala przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Co kilka godzin, imitując pory dnia w szufladzie lodówki, zmienia się kolor światła.



Każda z trzech barw światła ma określone właściwości. Niebieska wskazuje czas pobudki i fotosyntezy o świcie. Zielona imituje czas najsilniejszego światła słonecznego w środku dnia. Czerwona z kolei utrzymuje fotosyntezę aż do zmierzchu i jest wprowadzeniem do fazy nocnej – w czasie której w szufladzie na 12 godzin zapada ciemność. Dzięki temu żywność nie traci cennych witamin, a my możemy się cieszyć jej smakiem przez dłuższy czas. Wniosek? Przy zakupie AGD warto wracać uwagę na innowacje – nie tylko ze względu na modny design, ale również styl życia, jaki na co dzień prowadzimy.

Kompleksowy remont wymaga pracy i wysiłku, ale efekt końcowy często przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania. Jeśli zainwestujemy w sprzęt najwyższej jakości, będziemy mogli cieszyć się piękną kuchnią przez wiele lat.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.