Współczesna kuchnia jest inteligenta – technologie zmieniają nasze nawyki na lepsze

autor: Adrian Małecki

Rozwój techniki sprawił, że daleko idącą automatyzację możemy stosować już nawet w prowadzeniu domu. Coś, co przed dekadami wymagało względnie dużych nakładów pracy, dziś może zostać zrealizowane za pomocą aplikacji mobilnej, z dowolnego miejsca na świecie. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie możliwości mogą oddać w nasze ręce producenci współczesnych AGD.

Materiały prasowe

Aby zrozumieć, jak znaczący wpływ na naszą codzienną rutynę może mieć automatyzacja, warto przybliżyć koncepcję Internetu Rzeczy. W uproszczeniu jest to system skomunikowanych ze sobą drogą radiową (Bluetooth lub Wi-Fi) urządzeń, które pracują w dużej mierze bez udziału człowieka. Ta technologia coraz częściej trafia do naszych domów.

Dziś nic już nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować np. czujniki opadów powiadamiające siłowniki przy oknach na poddaszu, że należy je zamknąć. To dość jaskrawy przykład, ale coraz częściej elementy Internetu Rzeczy trafiają także do urządzeń, bez których nie potrafimy się obejść – lodówek, pralek i innych urządzeń. Nie brakuje głosów, że automatyzacja w tym obszarze jest na wyrost – ale czy w ten sposób nie wyraziłaby się przed laty o pralce osoba, która przyzwyczajona była do prania ręcznego? Z postępu należy korzystać, a w przypadku AGD korzyści mogą być szczególnie duże. Zwłaszcza że dotyczą nie tylko automatyzacji zadań, ale mogą mieć bezpośrednie przełożenie na jakość życia – jesteśmy przecież tym, co jemy.

Inteligentna kuchnia to znacznie więcej niż tylko wygoda. Systemy stosowane w nowoczesnym AGD pozwalają zadbać o świeżość produktów, a nawet o nasze bezpieczeństwo.

Bezpieczeństwo i oszczędność

Dziś nikogo nie dziwi już możliwość ustawiania temperatury podgrzewania wody w czajniku, płyta indukcyjna z czujnikiem gotowania, dzięki któremu potrawa nigdy się nie przypali, czy termosonda w piekarniku, która sama będzie wiedziała, kiedy mięso jest idealnie wypieczone i wyłączy urządzenie za ciebie. W inteligentnej kuchni jest też miejsce dla innych sprytnych rozwiązań, takich jak kran uruchamiany bezdotykowo czy podświetlenie szafek z czujnikiem ruchu. By stworzyć maksymalnie inteligentną i intuicyjną przestrzeń, warto wybrać nowoczesne urządzenia, które można obsługiwać za pomocą smartfona i aplikacji. Można je „zaprogramować” zdalnie, z dowolnego miejsca na świecie.

Inteligentne rozwiązania w kuchni mają też na celu zwiększenie naszego bezpieczeństwa – dostępne są czujniki informujące o wykryciu dymu wody czy dymu, które automatycznie informują użytkownika o zagrożeniu, niezależnie od tego, gdzie się on w danej chwili znajduje. To duża korzyść w stosunku do tradycyjnych alarmów i może zapobiec tragedii, gdy w kuchni pójdzie nam coś niezgodnie z planem. Jak widać, domowy Internet Rzeczy pozwala już także na działania znacznie ważniejsze niż tylko automatyzacja codziennych obowiązków – inteligencja kuchennych sprzętów przekłada się bezpośrednio na nasze bezpieczeństwo, oszczędności, ale też higienę czy utrzymanie wysokiej jakości produktów spożywczych.



Dezynfekcja i wędrówka słońca

Ciekawe dokonania na tym polu ma firma Beko, która w swoich produktach stosuje między innymi technologię Hygiene Shield. Pozwalają one na domową dezynfekcję, co okazuje się szczególnie przydatne w czasie wzmożonego reżimu sanitarnego. W wybranych lodówkach Beko zastosowano specjalną komorę służącą do dezynfekcji – umieszczone w niej przedmioty poddawane są działaniu światła UV, które skutecznie zabija bakterie, powodując rozpad molekularnej struktury RNA i DNA mikroorganizmów.

Hygiene Shield to jednak szersza koncepcja – oprócz światła UV wykorzystywana jest także – w pralkach czy zmywarkach – wysoka temperatura. Powyżej 56 stopni Celsjusza już po 15 minutach ginie ponad 99% bakterii. Podobne mechanizmy łączące światło UV i wysoką temperaturę zastosowano także w pralkach, zmywarkach i pralko-suszarkach firmy Beko.

Równie ciekawym rozwiązaniem jest HarvestFresh , które zastosowano w wybranych chłodziarkach Beko . Może to zabrzmieć dość futurystycznie, ale system polega na… symulowaniu w lodówce wędrówki słońca, co przekłada się na przedłużenie zachowania świeżości warzyw i owoców. W półce na warzywa zastosowano trzy kolory oświetlenia – niebieski, zielony i czerwony. Naśladują one naturalny, dobowy cykl słoneczny, co pozwala na dłuższe zachowanie wartościowych składników, przede wszystkim witamin. Skuteczność technologii HarvestFresh została potwierdzona przez badania niezależnego laboratorium Intertek – w przypadku zielonej papryki i pomidorów zawartość witamin była w ciągu tygodniowych pomiarów wyższa w warzywach przechowywanych w warunkach symulujących dobowy cykl słoneczny.

Jak widać, inteligentne AGD to już nie kwestia fanaberii, lecz wymiernych korzyści, które mogą przekładać się na stan naszego zdrowia. Higiena, zachowanie wysokiej jakości produktów, a w końcu smart systemy bezpieczeństwa to dziś integralna część każdej nowoczesnej kuchni.

Nowe etykiety energetyczne – omawiamy ważne zmiany w oznaczeniach

autor: Adam Małecki

Badania zlecone przez Komisję Europejską wykazały, że dla niemal 80% konsumentów z państw Wspólnoty ważnym kryterium podczas wyboru AGD i RTV jest klasa energetyczna. Oszczędności w zużyciu energii i troska o środowisko jest więc dla zdecydowanej większości europejskich konsumentów ważnym zagadnieniem. Tym bardziej warto zwrócić uwagę na ważne zmiany, jakie zaszły w ostatnim czasie w etykietach stosowanych na rynkach UE.

Adobe Stock

Od 1 marca 2021 roku zaczęto stosować nowe etykiety oznaczające klasy energetyczne sprzętu. Przez lata stosowania poprzedniego systemu klasyfikacji doszło bowiem do licznych zmian i ewolucji, które przełożyły się w praktyce na faktyczne zmniejszenie świadomości konsumentów odnośnie do zużycia energii. Najbardziej dobitnym przykładem było stosowanie kategorii A z dodanymi kolejnymi plusami – szybko okazało się, że na rynku dostępne są wyłącznie urządzenia klasy A, zaś ewentualne różnice polegały jedynie na liczbie dodanych plusów. W rezultacie trudno było znaleźć w sklepach urządzenia niższych kategorii – wszystkie etykiety komunikowały konsumentom, że mają do czynienia z produktem z najwyższej półki.

Schemat ilustrujący zmiany w etykietach energetycznych. Po prawej stronie wzór będący w użyciu od 1 marca br. Oprócz tego, że nie ma już oznaczeń w formie plusów, zwiększono także czytelność pozostałych elementów. Źródło: gov.pl.

Dlatego władze Wspólnoty zdecydowały się na wprowadzenie nowego systemu etykiet dla: lodówek, zamrażarek, większych urządzeń chłodniczych wykorzystywanych na przykład w sklepach, pralek, pralko-suszarek, zmywarek do naczyń, telewizorów i monitorów. Co więcej, już od 1 września nowy system etykietowania obejmie także urządzenia stanowiące źródła światła.

Bodaj najważniejszą zmianę w stosunku do etykiet stosowanych przed 1 marca stanowią nowe kategorie. Przede wszystkim wyeliminowano kategorie A+++, A++ i A+. W rezultacie najwyższą klasę stanowi A, natomiast najniższą G, zamiast D. Skalę przesunięto tak, aby wyeliminować wspomniane już przeświadczenie, że klasa A+ jest zbliżona do A++. To jednak nie koniec – limity ustalono tak, aby po przeskalowaniu pierwsza klasa efektywności energetycznej była pusta. Dopuszcza się nawet sytuacje, aby na rynku nie było urządzeń spełniających wygórowane wymogi dwóch pierwszych klas. Przynajmniej w początkowym okresie obowiązywania nowych etykiet oznacza to w praktyce, że urządzenia klasy B lub C są najbardziej efektywnymi energetycznie produktami dostępnymi na rynku.

Chłodziarko-zamrażarka Beko MCNA406E63ZXBN otrzymała klasę energetyczną C. Oznacza to, że zgodnie z założeniami nowego systemu etykiet jest to w tej chwili jedna z najlepszych propozycji dostępnych na rynku.

Kolejną zmianę stanowi kod QR, który można zeskanować aparatem w smartfonie. Dzięki temu konsument uzyska dostęp do dodatkowych informacji dotyczących produktów i ich zapotrzebowania energetycznego. Zrewidowano także stosowane piktogramy tak, aby odpowiadały funkcjonalności współczesnych urządzeń. Na przykład klasa energetyczna telewizorów obsługujących zwiększoną rozpiętość tonalną (popularne HDR) jest ustalana właśnie w trybie HDR, gdyż to wówczas urządzenie zużywa najwięcej prądu. Listę nowości zamyka wskazanie zużycia energii wyrażone w kilowatogodzinach na okres, np. kWh/rok, w kWh /1000 godzin czy kWh /100 cykli. Suma zmian będzie więc miała bezpośrednie przełożenie na zwiększanie świadomości konsumentów podczas ich wyborów.

Światło kontra wirusy, czyli jak nowoczesne AGD pomaga w walce o zdrowe życie i dba o dezynfekcję

autor: Materiał Partnera

W dobie pandemii koronawirusa o mało czym mówi się tyle, co o potrzebie stałego dbania o czystość. O wymogu jej zachowania przypominają nam odpowiednie komunikaty w miejscach pracy, restauracjach czy nawet stacjach benzynowych, które do tej pory raczej ze sterylną czystością się nie kojarzyły. Warto się jednak zastanowić, czy bez podobnych „przypominajek” będziemy pamiętać o dezynfekcji także w domu, którego przecież nie będziemy plakatować odpowiednimi broszurami.

Materiały prasowe

Na tę ogólnoświatową potrzebę odpowiedzieli już producenci AGD, wprowadzając na rynek nowoczesne urządzenia, które mają pomóc nam w utrzymaniu jeszcze lepszej higieny w domu i poza nim. Główną rolę sprawczą pełni tu światło UV, od dawna znane jako jeden z największych wrogów bakterii i wirusów.

Światło UV działa na wirusy i bakterie terminalnie. Działanie jego promieni sprawia, że molekularna struktura RNA i DNA mikroustrojów ulega kompletnemu rozpadowi, gwarantując niemal stuprocentową skuteczność. Dzięki temu możemy mieć pewność, że potraktowane odpowiednią dawką światła UV warzywa, owoce… czy nawet nasze ubrania, zostaną poddane efektywnej sterylizacji.



W lodówkach żarówki UV zainstalowane są na ogół w specjalnej szufladzie, a ich aktywacja na około 40 minut zagwarantuje nam dogłębną dezynfekcję żywności. Oczywiście nic nie zastąpi dokładnego mycia warzyw i owoców (a także rąk), ale tego, czego nie zmyje woda, pozbędzie się światło UV. Nie musimy się tu martwić także o jakieś specjalne układanie żywności (pomijając fakt, że produkty nie mogą leżeć jedno na drugim), bowiem o rozprowadzania światła dba specjalny algorytm i odpowiednie rozmieszczenie żarówek.

W pralkach działanie światła UV połączone jest ze specjalnymi programami prania w wysokiej temperaturze. Ich użycie to gwarancja prania, które docenią dzieci, właściciele zwierząt oraz alergicy. Podobne rozwiązanie stosowane jest również w nowoczesnych suszarkach automatycznych, coraz częściej goszczących w polskich domach.

Wreszcie, producenci AGD oferują także specjalne urządzenia do dezynfekcji innych przedmiotów codziennego użytku, jak choćby talerze, zabawki czy nawet klucze i portfel, które w ciągu dnia mogą mieć kontakt z najprzeróżniejszymi zarazkami. Wyglądające nieco jak kuchenka mikrofalowa urządzenia nie zajmują wiele miejsca, a gwarantują możliwość szybkiego, bezproblemowego odkażania tych przedmiotów, o których czystości nie jesteśmy do końca przekonani.

Dość powiedzieć, że światło UV może bardzo ułatwić nam życie w nowej rzeczywistości. Pomyśleć tylko, że wystarczyło wziąć wzór z samej natury.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.