Warzywa i owoce obowiązkowe w menu. To prawdziwe bomby witaminowe!
Warzywa i owoce to niezbędny element zdrowej diety. Dowiedz się, które z nich to prawdziwe bomby witaminowe i jak je przechowywać, żebyś mógł wyczarować z nich pełne wartościowych składników, pyszne i kolorowe posiłki.
Dietetycy z całego świata oszaleli na punkcie superfood, czyli odżywczych i nieprzetworzonych produktów spożywczych. Zwykle wśród nich wymieniają ananasy, banany, nasiona chia czy jagody goji. Zanim jednak sięgniesz po egzotyczne rarytasy, przyjrzyj się warzywom i owocom uprawianym lokalnie. Doceń jabłka. To naturalne przeciwutleniacze, które dzięki zawartych w nich flawonoidach opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami nowotworowymi. Wspomagają odchudzanie i oczyszczają organizm z toksyn. Kipią od witamin A, C, E, K, B6. Najwięcej wartości odżywczych i leczniczych mają surowe jabłka, jedzone wraz ze skórką. To właśnie pod nią kryje się najwięcej błonnika oraz spora zawartość witaminy C!
W przeciwieństwie do południowych owoców jabłkom służy przechowywanie w lodówce. Nie zapomnij tylko wyjąć ich z plastikowej torby. Po zerwaniu nadal zachodzi w nich proces dojrzewania za sprawą wydzielanego przez nie etylenu. W szczelnym zamknięciu narazisz je na przyspieszone psucie i beztlenową fermentację.
Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje prawie 20 witamin i składników odżywczych, które najlepiej chronią przed nowotworami, schorzeniami serca, nadciśnieniem i wzmacniają odporność. Wśród nich wymienia witaminy A i C, które w dużej ilości są dostępne w natce pietruszki.
Dlatego podczas jej przechowywania w lodówce kluczowe jest zachowanie wspominanych witamin. Istotną rolę odgrywa tu światło. Zastosowanie w lodówce oświetlenia imitującego naturalny cykl dnia i nocy sprawia, że natka pietruszki nie tylko zachowuje wspomniane witaminy, lecz także wykazuje tendencję do wytwarzania ich w większej ilości. Technologia HarvestFresh
jest wykorzystywana w lodówkach Beko, a jej efektywność w przechowywaniu warzyw i owoców potwierdziły niezależne badania laboratorium Intertek.
Jakie jeszcze korzyści niesie dodawanie natki pietruszki do zup i sałatek? Tiaminę, ryboflawinę, foliany, magnez, fosfor, potas czy cynk. Dlatego niepozorne zielone listki z powodzeniem można umieścić na liście superfoods.
Testy Intertek wykonywane także na innych warzywach i owocach, m.in. pomidorach, truskawkach, szpinaku, selerze czy zielonej papryce, udowodniły, że zastosowanie światła o różnych barwach pozytywnie wpływa na poziom witamin nawet po 7 dniach przechowywania w lodówce. Jest to więc dobra wiadomość dla tych, którzy robią zakupy raz w tygodniu. Zielona papryka nie musi zatem zostać wykorzystana od razu. To warzywo zawierające mnóstwo witaminy C, E i z grupy B, beta-karoten, likopen, potas, cynk, selen, fosfor i magnez najzdrowsze jest na surowo. Dzięki zawartości kwasu foliowego wspomoże przyszłe mamy, a niska kaloryczność sprawia, że możesz ją jeść bezkarnie nawet podczas odchudzania.
Choć wielu z nas nadal przechowuje je wyłącznie w temperaturze pokojowej, gdzie dość szybko stają się przejrzałe, wiedz, że pomidory dobrze jest trzymać w lodówce. Wbrew pozorom nie tracą przez to zbytnio smaku (chyba że pozostają w chłodzie bardzo długo), a większość z nas nie odróżni pomidorów przechowywanych w lodówce i poza nią.
Dlaczego warto „grać” w pomidora? Bo jego odżywcze właściwości są imponujące. Dwa duże pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Zawierają ponadto witaminy z grupy B, PP,K oraz rzadko występujące w jedzeniu mikroelementy, jak kobalt miedź czy mangan. Trudno uwierzyć, że jeszcze dwa stulecia temu uchodziły za trujące!
Mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe. Są bogate w witaminy z grupy B, C, E, i K oraz wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, pektyny i żelazo. W lodówce można je śmiało umieścić luzem (lub w otwartych pojemnikach) w specjalnie wyznaczonych szufladach, w które są wyposażone nowoczesne chłodziarki. Jak wiele świeżych produktów maliny źle reagują na wilgoć. Nowoczesne lodówki zwykle skutecznie odprowadzają jej nadmiar, by zapobiegać psuciu się warzyw i owoców. Dlatego nie zamykaj ich w plastikowych torebkach i pojemnikach. Nagromadzenie dwutlenku węgla prowadzi do gnicia, powstawania stęchłego zapachu, a nawet wydzielania rakotwórczych azotynów.
Wielu zwyczajnie nie wie, co z nią zrobić. Tymczasem możesz ją dodać do domowych soków lub przetworów z warzyw i owoców. Jej regularne spożywanie obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Aronia stanowi też źródło antocyjanów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mutacjami DNA, będącymi przyczyną nowotworów. Przetrwa w lodówce nawet 2 tygodnie.