Niezbędnik początkującego wegetarianina (i nie tylko). Jak komponować zielony jadłospis i przechowywać produkty roślinne, żeby cieszyły doskonałym smakiem?
Dieta wegetariańska to jeden z najzdrowszych sposobów żywienia – nic dziwnego zatem, że decyduje się na nią coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy aspirujesz do miana prawdziwego roślinożercy, czy chcesz po prostu jeść zdrowo, powinieneś zadbać o odpowiednie wyposażenie lodówki i spiżarni. Podpowiadamy, jakich produktów nie może zabraknąć w roślinnej diecie.
Wegetarianizm to całkowita rezygnacja z mięsa i ryb. Ten sposób żywienia dopuszcza jednak produkty odzwierzęce – mleko, jaja, nabiał oraz miód. Ponadto w diecie wegetariańskiej nie może zabraknąć pełnoziarnistych zbóż oraz warzyw i owoców, które są niezwykle ważnym źródłem witamin i mikroelementów. Warto wiedzieć, że wegetarianizm to coś więcej niż tylko sposób żywienia – to także styl życia propagujący zdrowe nawyki, jak np. ruch, troska o środowisko i dobro zwierząt, koncentracja na produktach z pewnych oraz bezpiecznych źródeł itp.
Wiele osób przyznaje, że przechodząc na dietę wege, poczuły się znacznie lepiej, zyskały więcej energii i zgubiły zbędne kilogramy. Nic w tym dziwnego – mądrze eliminując (lub ograniczając) mięso na rzecz zdrowszych i lżejszych produktów roślinnych, dostarczamy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, które w diecie mięsnej często były niewystarczające. Co więcej, roślinny jadłospis syci na długo, dzięki czemu nie mamy potrzeby sięgania po niezdrowe przekąski i słodycze, a waga sama zaczyna lecieć w dół. Tyle korzyści – dlaczego więc nie spróbować?
Wegetarianizm to nie tylko sałata
Pierwsze kroki na drodze do roślinnej diety nigdy nie są proste. W głowie pojawia się mnóstwo pytań o to, które produkty wybierać, jak komponować zdrowe i wartościowe posiłki, jak uniknąć rutyny czy nudy na talerzu itp. Uspokajamy – w rzeczywistości dieta wegetariańska to żadna alchemia. Kiedy już zapoznasz się z wartością odżywczą poszczególnych składników, przekonasz się, że tworzenie roślinnych jadłospisów jest bardzo proste i całkowicie intuicyjne. Gdy masz pod ręką tak wiele produktów, nuda także ci nie grozi. Przygoda z wegetarianizmem to niekończąca się zabawa w łączenie, której wynikiem są nowe kulinarne odkrycia i moc wspaniałych smaków. Kto wie, może zielony styl żywienia obudzi w tobie prawdziwą pasję do gotowania?
Co powinno znaleźć się w lodówce i spiżarni każdego wegetarianina?
Eliminując lub ograniczając białko zwierzęce, należy je zastąpić odpowiednimi zamiennikami, żeby nie dopuścić do niedoborów w organizmie. Najbardziej polecane są oczywiście strączki – fasola, bób, soja, soczewica i ciecierzyca. Każda z tych roślin to doskonałe źródło białka, a także cennych pierwiastków i witamin, jak np.: żelazo, mangan, potas, fosfor, wapń, magnez, siarka i krzem oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E. Suszone strączki najlepiej przechowywać w szczelnych pudełkach i słoikach, w zacienionym miejscu. Takie produkty wyróżniają się dużą trwałością, jednak należy pilnować, żeby do środka nie dostała się wilgoć. Świeżą fasolę i bób przechowujemy w dolnej części lodówki. Żeby warzywa zachowały świeżość i jak najwięcej cennych składników odżywczych, należy spożyć je w ciągu kilku dni.
W diecie roślinnej nie może zabraknąć produktów zbożowych, które stanowią ważne źródło błonnika, wielu witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy) oraz składników mineralnych (żelazo, magnez i selen). Kasze, pieczywo pełnoziarniste czy płatki owsiane to doskonała baza dla zdrowych, sycących posiłków, które dostarczą energii na cały dzień. Kasze i płatki przechowujemy w szczelnych słojach lub w pojemnikach, najlepiej z dala od słońca.
Cennym źródłem białka oraz wapnia są produkty mleczne i jajka. Wegetarianie – w odróżnieniu od wegan – dopuszczają nabiał w diecie, dzięki czemu jest ona bardziej różnorodna i wartościowa. Sięgając po sery i mleko, warto pamiętać o umiarze. Produkty mleczne mają w sobie dużo tłuszczu, a zawarta w nich laktoza może podrażniać przewód pokarmowy, wywołując nieprzyjemne dolegliwości. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez serów, sięgaj po twarogi oraz półtłuste sery twarde. W przypadku problemów jelitowych, znacznie lepszą alternatywą dla klasycznego mleka będą roślinne zamienniki (napoje sojowe, ryżowe czy migdałowe) albo mleko bez laktozy. Nabiał przechowujemy w lodówce. Zwykle są to produkty krótkoterminowe, które należy spożyć w ciągu kilku dni.
W diecie wegetariańskiej nie może zabraknąć warzyw i owoców – to one sprawiają, że każdy posiłek nabiera barw i wyjątkowego smaku, a do tego są prawdziwą bombą cennych witamin i mikroelementów. Osoby na diecie roślinnej powinny szczególną uwagę przywiązywać do zielonych warzyw, które stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Zaliczamy do nich m.in.: szpinak, jarmuż, brokuły, natkę pietruszki oraz brukselkę. Żelazo znajdziemy także w chrzanie, kalarepie, czosnku i w burakach. Wchłanianie żelaza ułatwiają owoce i warzywa bogate w witaminę C: papryka, brukselka, natka pietruszki, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, ananasy, maliny itp. Jak przechowywać owoce i warzywa, żeby nie straciły właściwości odżywczych i doskonałego smaku? Większość z nich lubi chłód i zacienione miejsca. W takich warunkach najlepiej czują się warzywa liściaste i korzeniowe, a także papryka, ogórki, cukinia, kalafior, brokuły i świeże owoce sezonowe. Poza lodówką z powodzeniem możesz trzymać pomidory, banany i cytrusy – tym gatunkom wystarczą warunki pokojowe.
Innowacyjna technologia światła dla pełnej świeżości i lepszego smaku
Chłód lodówki przedłuża trwałość i świeżość produktów spożywczych, ale niestety może pozbawić je witamin i mikroelementów. Na wartość odżywczą warzyw i owoców wpływa też czas przechowywania. Idealnym rozwiązaniem byłoby spożywanie świeżych produktów zaraz po zakupie, ale wszyscy zdajemy sobie strawę, że w praktyce byłoby to bardzo trudne. Jak sobie radzić z tym problemem? Z pomocą przychodzi innowacyjna technologia światła, która imituje naturalne warunki, w jakich rosną i dojrzewają rośliny.
Bogactwo witamin i minerałów w warzywach i owocach to w dużej mierze zasługa promieni słonecznych. Co więcej, cykl naturalnego światła w pełni w pełni harmonizuje się z rytmem ich wzrostu. Oznacza to, że gdyby zapewnić roślinom dostęp do światła w pełni odpowiadającemu światłu słońca, nie tylko zachowałyby trwałość, ale także cenne składniki odżywcze. Naukowcy współpracujący z marką Beko postanowili odtworzyć ten proces we wnętrzu lodówek. Jak to działa w praktyce?
W lodówkach Beko z technologią HarvestFresh
wykorzystano innowacyjną technologię trzech kolorów, które w pełni odpowiadają naturalnemu cyklowi światła słonecznego. Każda roślina do prawidłowego rozwoju potrzebuje zarówno światła, jak i ciemności. Cykliczne zmiany barw i natężenia promieni słonecznych mają ogromny wpływ na ich wzrost, jakość i skład mineralny. W lodówkach Beko z technologią HarvestFresh wykorzystano kolory – niebieski, zielony i czerwony, które mają za zadanie imitować naturalny, 24-godzinny cykl słoneczny. Wszystko to dzieje się w specjalnej szufladzie w dolnej części lodówki, przeznaczonej do przechowywania warzyw i owoców. Umieść w niej świeże produkty, a moc światła sprawi, że zachowają więcej cennych składników odżywczych, będą dłużej świeże i smaczne.
Lodówki Beko z HarvestFresh to doskonały sprzymierzeniec w diecie roślinnej. Dzięki innowacyjnej technologii twoje owoce i warzywa zawsze będą cieszyły doskonałym smakiem i świeżością.