Nie tylko pojemność. Oto technologie, którymi warto się kierować przy wyborze lodówki
Nie zawsze najpopularniejsze i najbardziej oczywiste kryteria wyboru AGD są najlepsze. Dobrze to widać na przykładzie lodówek, wobec których mamy konkretne wymagania i preferencje, nie zawsze pokrywające się z optymalnym wyborem. Na co zatem zwracać szczególną uwagę przy wyborze lodówki?
Lodówka to kluczowy element każdej kuchni – wybierając ją, staramy się jak najlepiej dopasować model do swoich potrzeb. Z reguły kierujemy się najbardziej oczywistymi, rzucającymi się w oczy cechami – wyglądem, gabarytami, pojemnością zarówno chłodziarki, jak i zamrażarki. Rzecz jasna dostosowanie urządzenia do warunków panujących w kuchni jest ważne, ale bardzo często zapomina się o kwestiach technologicznych. A te mają wpływ na najważniejszą cechę każdej lodówki – jej możliwości w zakresie utrzymywania świeżości produktów.
Bez szronu i zapachów
Na tę właściwość składa się wiele czynników. Jednym z nich jest technologia nofrost, która pozwoliła dostarczyć na rynek lodówki bezszronowe. W swojej ofercie ma ją między innymi Beko – warto przy tym zwrócić uwagę, że w przypadku tego producenta mamy do czynienia z pełnym nofrost, czyli Neofrost. Oznacza to, że bezszronowo pracuje zarówno chłodziarka, jak i zamrażarka. W praktyce technologia Neofrost pozwala na zarządzanie wilgocią – gdy poziom wilgotności jest zbyt wysoki i zachodzi ryzyko oszronienia, wówczas uruchamiany jest system odprowadzający nadmiar wilgoci do skraplacza. Odprowadzenie wilgoci z komór lodówki eliminuje także konieczność jej rozmrażania.
Podczas wyboru lodówki często zapominamy o tym, co najważniejsze – jej możliwościach w zakresie zachowywania świeżości produktów. Na szczęście takie technologie jak Neofrost czy Harvest Fresh pozwalają na dłuższe zachowanie świeżości, a co za tym idzie - witamin w warzywach i owocach.
Nowoczesne technologie stosowane w lodówkach eliminują również przenikanie zapachów oraz konieczność rozmrażania urządzenia.
Kluczowym składnikiem systemu Neofrost jest technologia podwójnych parowników i wentylatorów – oddzielnych dla chłodziarki i zamrażarki. Pozwala to na dłuższe zachowanie świeżości w obu komorach. Stosowane dotąd rozwiązanie polegające na używaniu tych samych komponentów dla obu komór skutkowało czasem zamrażaniem i oszranianiem produktów umieszczonych blisko otworu wentylującego. Zdublowanie tych komponentów umożliwiło podwyższenie temperatury w pobliżu otworu z nawet -15°C do około -1/1°C. Ponadto technologia ta pozwala wyeliminować mieszanie się zapachów, a także przyspiesza zamrażanie.
Optymalna wilgotność
Równie ważnym czynnikiem jest możliwość samodzielnej regulacji wilgotności w poszczególnych szufladach. Wiadomo przecież, że w środowisku suchym i zimnym rozwój wszelkich mikroorganizmów jest znacząco utrudniony, a to bezpośrednio przekłada się na przedłużenie świeżości produktów. W rezultacie inną wilgotność można zastosować np. dla szuflady z mięsem, a inną dla warzyw – i każdy z produktów będzie przechowywany w optymalnych warunkach.
W zgodzie ze światłem
Niezwykle ciekawą technologią zastosowaną w lodówkach Beko
jest HarvestFresh. Jak wiadomo, rośliny do życia potrzebują światła, jednak tego brakuje im w chłodziarkach, co bezpośrednio wpływa na skrócenie czasu ich świeżości. Właśnie dlatego producent wykorzystał technologię pozwalającą na symulację cyklu dobowego. Na technologię HarvestFresh
składają się trzy diody (RGB) oświetlające półkę z warzywami i owocami także po zamknięciu drzwi lodówki. Dzięki synchronizacji z zegarem diody odtwarzają cykl dobowy, co ma symulować środowisko, w których rosły warzywa i owoce.
Skuteczność tej technologii w wydłużaniu okresu świeżości produktów została potwierdzona przez niezależne badania przeprowadzane przez naukowców z laboratorium Intertek. Badanie polegało na kontroli zwartości witaminy C w dwóch grupach pomidorów i zielonej papryki. Pierwszą grupę warzyw przechowywano w ciemności, a drugą w warunkach symulowanego przez diody RGB cyklu dobowego. Po siedmiu dniach zawartość witamy C w pomidorach przechowywanych w symulowanej dobie była o 20 mg/kg wyższa niż w przypadku pomidorów, które znajdowały się w ciemności. W przypadku papryki wartość ta wyniosła już 33,1 mg/kg.
Technologie stosowane w nowoczesnych lodówkach jednoznacznie wpływają na jakość konsumowanych przez nas produktów, a zatem przyczyniają się do stanu naszego organizmu. Warto o tym pamiętać i poza oczywistymi właściwościami, jak wielkość czy klasa energetyczna, skupić się także na funkcjach wpływających bezpośrednio na zdrowie nasze i naszych najbliższych.