Inteligentny dom, który myśli za ciebie. Które rozwiązania warto wprowadzić już dziś?

autor: Adrian Małecki

Elektroniczne usprawnienia stosujemy już w zasadzie w każdej sferze codziennego życia. Coraz śmielej wkraczają one także do naszych domów i mieszkań. Dziś systemy automatyki domowej, czyniące nasz dom inteligentnym, to nie dodatek, lecz znaczące usprawnienie, które może przekładać się na wygodę mieszkańców, ale też na nasze oszczędności i bezpieczeństwo.

Materiały prasowe

Współczesne systemy automatyki domowej to ewolucja koncepcji Internetu Rzeczy – systemów skomunikowanych ze sobą urządzeń, które mają za zadanie automatyzować codzienne zadania. Od dotychczas wykorzystywanej elektroniki domowej różnią się przede wszystkim możliwością zdalnej obsługi przez użytkownika. Tradycyjne alarmy czy logika stosowana w AGD i RTV wymagały w przeszłości obecności i akcji ze strony domownika. Dziś lwią część zadań można zrealizować z dowolnego miejsca na świecie bądź… w ogóle bez udziału człowieka.

Obecnie całkiem złożone oprogramowanie znaleźć możemy w zasadzie we wszystkich klasach sprzętu – zarówno AGD, jak i RTV. Nikogo nie dziwią systemy operacyjne dorównujące komputerowym, na przykład w telewizorach. Ba, od strony technicznej poprawne będzie stwierdzenie, że dziś w zasadzie każde urządzenie wykorzystywane w domu to podłączany do internetu komputer. A to otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości.

Smartfon – centrum zarządzania domem

Zazwyczaj producenci umożliwiają zdalną obsługę za pośrednictwem aplikacji mobilnych. Jest to łatwa w obsłudze i ogólnodostępna metoda, która pozwala na zarządzanie pracą urządzeń w zasadzie każdemu. Termostaty, piekarniki czy pralki połączone są z domowym Wi-Fi, co umożliwia zdalną obsługę dosłownie niemal z każdego miejsca na świecie.

Rozwiązania czyniące nasze domy inteligentnym dawno już przestały być ciekawostką – dziś mają potencjał, by faktycznie odmieniać codzienne życie.

Inteligentne AGD pozwala nam zmniejszyć liczbę domowych obowiązków i usprawnia codzienne czynności. Z łatwością można na przykład włączyć piekarnik w takim momencie, aby po wejściu do mieszkania umieszczona w nim potrawa była już gotowa i gorąca. Ciężki dzień w pracy i goście odwiedzający cię wieczorem? W takich sytuacjach również nieoceniona będzie możliwość zdalnego uruchamiania urządzeń, tak aby wszystko było gotowe jeszcze przed twoim powrotem do domu. Takie rozwiązania bezpośrednio przekładają się na jakość życia – eliminacja stresu i pośpiechu to dziś jedna z najważniejszych wartości, jakich powinniśmy poszukiwać w życiu.

Dla oszczędności

Automatyzacja to jednak tylko jeden z argumentów na rzecz inteligentnego domu. Nie mniej istotne jest to, jak zaawansowane systemu automatyki domowej mogą wpływać na oszczędności. Dobrym przykładem będą zdalnie sterowane termostaty połączone z internetem. Urządzenia te łączą się z domowym Wi-Fi, a użytkownik może je obsługiwać za pomocą aplikacji mobilnej zainstalowanej na swoim smartfonie. W efekcie można wyłączyć ogrzewanie w domu na czas nieobecności jego mieszkańców, i zdalnie włączyć w takim momencie, aby domownicy zastali przyjemną temperaturę, gdy wrócą do domu. Rzecz jasna dostępne są także analogiczne systemy klimatyzacji, które przydadzą się w porze letniej. Całość przekłada się nie tylko na zaoszczędzone pieniądze, ale jest też przejawem troski o środowisko.

Automatyzacja rutynowych zadań oraz dłuższe utrzymywanie świeżości produktów to tylko niektóre przykłady technologii stosowanych w nowoczesnym sprzęcie.

Dla bezpieczeństwa

Osobną kategorię stanowią rozwiązania inteligentnego domu stosowane w celu zapewnienia zwiększonego bezpieczeństwa. O ile same czujniki – np. dymu, tlenku węgla, zalania czy też urządzenia antywłamaniowe – nie różnią się zasadniczo od starszych urządzeń, o tyle połączenie ich z internetem diametralnie zwiększa ich skuteczność. Na nic zda się nam przecież najlepszy alarm, jeśli nie będziemy wiedzieć o tym, że został aktywowany. Dzięki systemom inteligentnego domu o zagrożeniu możemy dowiedzieć się, będąc także poza domem. A następnie natychmiast zareagować.

Dla zdrowia i wygody

Inteligentny dom to jednak nie tylko komunikacja, ale też nowatorskie pomysły w zakresie stosowania coraz bardziej zaawansowanej elektroniki w urządzeniach, które przez całe dekady były ściśle analogowe. Kto pomyślałby na przykład, że na rynku dostępne będą lodówki symulujące cykl dobowy w celu przedłużenia świeżości owoców i warzyw? Dziś jest to już możliwe np. w lodówkach firmy Beko z technologią HarvestFresh – za pomocą trzech diod symulowana jest w nich dobowa wędrówka słońca. W niezależnych badaniach potwierdzono, że przechowywane w takich warunkach warzywa i owoce mają wyższą zawartość witaminy C w porównaniu do produktów przechowywanych w ciemności.

Innowacje trafiają także do innych urządzeń – w jednokomorowych piekarnikach można dzięki systemom niezależnych wentylatorów piec dwa dania w różnych temperaturach (technologia Split & Cook firmy Beko ), z kolei lodówki odprowadzające wilgoć do skraplaczy nie wymagają już rozmrażania, a na ich ścianach nie osadza się szron (Beko NeoFrost). Nawet rzeczy tak elementarne dla naszego codziennego funkcjonowania jak AGD wciąż przechodzą ewolucję, tak aby coraz lepiej odpowiadać na nasze zmieniające się potrzeby.

Współczesna kuchnia jest inteligenta – technologie zmieniają nasze nawyki na lepsze

autor: Adrian Małecki

Rozwój techniki sprawił, że daleko idącą automatyzację możemy stosować już nawet w prowadzeniu domu. Coś, co przed dekadami wymagało względnie dużych nakładów pracy, dziś może zostać zrealizowane za pomocą aplikacji mobilnej, z dowolnego miejsca na świecie. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie możliwości mogą oddać w nasze ręce producenci współczesnych AGD.

Materiały prasowe

Aby zrozumieć, jak znaczący wpływ na naszą codzienną rutynę może mieć automatyzacja, warto przybliżyć koncepcję Internetu Rzeczy. W uproszczeniu jest to system skomunikowanych ze sobą drogą radiową (Bluetooth lub Wi-Fi) urządzeń, które pracują w dużej mierze bez udziału człowieka. Ta technologia coraz częściej trafia do naszych domów.

Dziś nic już nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować np. czujniki opadów powiadamiające siłowniki przy oknach na poddaszu, że należy je zamknąć. To dość jaskrawy przykład, ale coraz częściej elementy Internetu Rzeczy trafiają także do urządzeń, bez których nie potrafimy się obejść – lodówek, pralek i innych urządzeń. Nie brakuje głosów, że automatyzacja w tym obszarze jest na wyrost – ale czy w ten sposób nie wyraziłaby się przed laty o pralce osoba, która przyzwyczajona była do prania ręcznego? Z postępu należy korzystać, a w przypadku AGD korzyści mogą być szczególnie duże. Zwłaszcza że dotyczą nie tylko automatyzacji zadań, ale mogą mieć bezpośrednie przełożenie na jakość życia – jesteśmy przecież tym, co jemy.

Inteligentna kuchnia to znacznie więcej niż tylko wygoda. Systemy stosowane w nowoczesnym AGD pozwalają zadbać o świeżość produktów, a nawet o nasze bezpieczeństwo.

Bezpieczeństwo i oszczędność

Dziś nikogo nie dziwi już możliwość ustawiania temperatury podgrzewania wody w czajniku, płyta indukcyjna z czujnikiem gotowania, dzięki któremu potrawa nigdy się nie przypali, czy termosonda w piekarniku, która sama będzie wiedziała, kiedy mięso jest idealnie wypieczone i wyłączy urządzenie za ciebie. W inteligentnej kuchni jest też miejsce dla innych sprytnych rozwiązań, takich jak kran uruchamiany bezdotykowo czy podświetlenie szafek z czujnikiem ruchu. By stworzyć maksymalnie inteligentną i intuicyjną przestrzeń, warto wybrać nowoczesne urządzenia, które można obsługiwać za pomocą smartfona i aplikacji. Można je „zaprogramować” zdalnie, z dowolnego miejsca na świecie.

Inteligentne rozwiązania w kuchni mają też na celu zwiększenie naszego bezpieczeństwa – dostępne są czujniki informujące o wykryciu dymu wody czy dymu, które automatycznie informują użytkownika o zagrożeniu, niezależnie od tego, gdzie się on w danej chwili znajduje. To duża korzyść w stosunku do tradycyjnych alarmów i może zapobiec tragedii, gdy w kuchni pójdzie nam coś niezgodnie z planem. Jak widać, domowy Internet Rzeczy pozwala już także na działania znacznie ważniejsze niż tylko automatyzacja codziennych obowiązków – inteligencja kuchennych sprzętów przekłada się bezpośrednio na nasze bezpieczeństwo, oszczędności, ale też higienę czy utrzymanie wysokiej jakości produktów spożywczych.



Dezynfekcja i wędrówka słońca

Ciekawe dokonania na tym polu ma firma Beko, która w swoich produktach stosuje między innymi technologię Hygiene Shield. Pozwalają one na domową dezynfekcję, co okazuje się szczególnie przydatne w czasie wzmożonego reżimu sanitarnego. W wybranych lodówkach Beko zastosowano specjalną komorę służącą do dezynfekcji – umieszczone w niej przedmioty poddawane są działaniu światła UV, które skutecznie zabija bakterie, powodując rozpad molekularnej struktury RNA i DNA mikroorganizmów.

Hygiene Shield to jednak szersza koncepcja – oprócz światła UV wykorzystywana jest także – w pralkach czy zmywarkach – wysoka temperatura. Powyżej 56 stopni Celsjusza już po 15 minutach ginie ponad 99% bakterii. Podobne mechanizmy łączące światło UV i wysoką temperaturę zastosowano także w pralkach, zmywarkach i pralko-suszarkach firmy Beko.

Równie ciekawym rozwiązaniem jest HarvestFresh , które zastosowano w wybranych chłodziarkach Beko . Może to zabrzmieć dość futurystycznie, ale system polega na… symulowaniu w lodówce wędrówki słońca, co przekłada się na przedłużenie zachowania świeżości warzyw i owoców. W półce na warzywa zastosowano trzy kolory oświetlenia – niebieski, zielony i czerwony. Naśladują one naturalny, dobowy cykl słoneczny, co pozwala na dłuższe zachowanie wartościowych składników, przede wszystkim witamin. Skuteczność technologii HarvestFresh została potwierdzona przez badania niezależnego laboratorium Intertek – w przypadku zielonej papryki i pomidorów zawartość witamin była w ciągu tygodniowych pomiarów wyższa w warzywach przechowywanych w warunkach symulujących dobowy cykl słoneczny.

Jak widać, inteligentne AGD to już nie kwestia fanaberii, lecz wymiernych korzyści, które mogą przekładać się na stan naszego zdrowia. Higiena, zachowanie wysokiej jakości produktów, a w końcu smart systemy bezpieczeństwa to dziś integralna część każdej nowoczesnej kuchni.

Jak przechowywać żywność w lodówce? Niektóre zasady mogą cię zaskoczyć

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska

Lodówka to nieocenione urządzenie, dzięki któremu możemy się cieszyć świeżością jedzenia znacznie dłużej. Żeby jednak zachować pełnię smaku i wartości odżywczych produktów, należy wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać. Z naszym przewodnikiem już nigdy nie popełnisz żadnego błędu!

Adobe Stock



Sygnały, które mogą oznaczać, że produkt jest nieświeży

• owoce i warzywa: brązowe plamy, utrata jędrności, zapach fermentacji, biały nalot na skórce i zielona pleśń

• nabiał: nieświeży zapach, żółtawy kolor, lepka powierzchnia, biały nalot i pleśń

• mięso i wędliny: nieświeży zapach, lepka konsystencja, zielony nalot

• produkty sojowe: zapach fermentacji, nienaturalnie gęsta lub zważona konsystencja (napoje sojowe), zmieniony, „tępy” smak, biały nalot i pleśń

• przetwory owocowe i warzywne: zmieniona konsystencja, silny odór fermentacji, rozwarstwienie produktu, pleśń



Pomocne triki dotyczące przechowywania żywności

• Sięgając do lodówki, wybieraj te produkty, które zostały kupione najwcześniej albo mają najkrótszą datę ważności.

• Żeby uniknąć zeschnięcia żywności, watro trzymać ją w specjalnych pojemnikach lub też w pergaminowym papierze. Dotyczy to głównie twardych serów, wędlin oraz pokrojonych owoców i warzyw.

• Liście sałaty i kapusty zachowają dłużej kruchość i świeży smak, jeżeli zawiniemy je w mokrą gazetę.

• Koperek i natka pietruszki oprócz chłodu potrzebują też nawodnienia, dlatego przechowuj je w słoiku z wodą w bocznej kieszeni lodówki.

Jak jeszcze można przedłużyć jakość i trwałość produktów spożywczych w lodówce?

Unikaj częstego otwierania drzwi lodówki – przez to do jej wnętrza dostaje się ciepłe powietrze.

Nie układaj produktów w lodówce obok siebie. Zachowując przestrzeń pomiędzy nimi, zadbasz o odpowiednią cyrkulację powietrza, a co za tym idzie – o świeżość jedzenia. Wybierz lodówkę wyposażoną w najnowsze rozwiązania, które mają za zadanie zadbać o świeżość i jakość żywności. Dobrym przykładem są lodówki z Technologią HarvestFresh , która pozwala cieszyć się naturalnym bogactwem świeżych roślin dużo dłużej niż w zwykłych warunkach. System oparto na działaniu trzech kolorów światła, imitując naturalny cykl promieni słonecznych. Dzięki temu owoce i warzywa zachowują doskonały smak i bogactwo cennych składników odżywczych (działanie Technologii HarvestFresh potwierdziły badania w niezależnych laboratoriach Intertek na podstawie pomiarów witaminy C i witaminy A w pomidorach i zielonej papryce, bezpośrednio poddanych działaniu technologii świetlnej w porównaniu z dniem 0 w okresie 7 dni).

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.