Domowa uprawa ziół i warzyw na parapecie. Jak ją zorganizować?

autor: Paulina Tokarska

Pieczone bataty z dopiero co ściętym rozmarynem, a do tego jeszcze sałatka z własnymi pomidorami. Świeże zioła i warzywa z doniczki są wspaniałą ozdobą, a przede wszystkim dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Dowiedz się, jak je uprawiać i przechowywać.

Adobe Stock

Moda na kulinarne ogródki i balkony trwa od paru lat. Uprawiając własne warzywa i zioła, sprawiamy, że nasze gospodarstwa domowe stają się bardziej samowystarczalne. Dzięki temu oszczędzamy pieniądze, jemy zdrowo i co najważniejsze, żyjemy zgodnie z ideą zero waste. Poza tym to idealne połączenie estetyki ze smakiem – krzewy sadzone w celach użytkowych, np. pomidorki, miniaturowe krzaczki malin i borówek, a także doniczki z bazylią, pietruszką czy rozmarynem dodają kuchni wiele uroku. Niezależnie od tego, czy mieszkamy w domu, czy bloku, każdy może stworzyć własny zielony zakątek.

Domowy ogród warzywny – jak zacząć?

Aby móc uprawiać w doniczce jadalne rośliny, trzeba spełnić pewne warunki. Po pierwsze, należy zapewnić im dostęp do światła słonecznego – najlepiej, gdy balkon znajduje się od strony południowej. Jeśli tak nie jest, spróbujmy postawić doniczki na parapecie dobrze nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru. Po drugie, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, czyli donice, drewniane skrzynki oraz żyzną ziemię ogrodniczą.

Ziemia powinna być bogata w składniki odżywcze – w sklepach pytajmy o gotową mieszankę do uprawy warzyw i ziół. Jeśli szykujemy grunt na własną rękę, powinniśmy zaopatrzyć się w kompost, keramzyt oraz preparaty zwiększające pojemność wodną, np. hydrożel. Dzięki temu nie trzeba będzie tak często podlewać roślin.

1. Zioła mogą być posadzone w skrzynkach balkonowych lub pojedynczych doniczkach. Pojemniki ze sztucznego tworzywa zabezpieczają ziemię przed utratą wilgoci.



Te warzywa można uprawiać w doniczce

Jeżeli mamy dużo miejsca, możemy uprawiać prawie każdy rodzaj warzyw. Najlepiej jednak wybrać odmiany miniaturowe, które przystosowane są do balkonowych warunków. Mogą to być pomidorki koktajlowe, papryczka chili lub karłowa odmiana papryki "mini bell red". W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się też miniaturowa marchew, która jest znakomitym dodatkiem do sałatek. Do wyboru mamy te w wydłużonym kształcie (np. Baby Carrots) i okrągłym korzeniu (np. Mercado de Paris).

Ciekawym warzywem do posadzenia w doniczce jest także tzw. mysi melon, czyli ogórek meksykański. Posiada owalne owoce, które do złudzenia przypominają arbuza, za to smakują jak klasyczny ogórek – to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Na balkonie świetnie sobie radzi również sałata siewna, rzodkiewka zwyczajna i groch cukrowy. Ten ostatni rośnie bardzo szybko, tworząc zieloną ścianę, dlatego wymaga dodatkowych podpór.

Lekcja zero waste: warzywa z resztek

Marchewkę czy seler naciowy jemy chętnie, natomiast odcięte końcówki warzyw zwykle wyrzucamy do kosza. Tymczasem wystarczy odrobina wody i słońca, aby z tych organicznych odpadów powstały nowe rośliny. Co jeszcze może wyrosnąć z resztek? Choćby szczypiorek – jego zielone pędy pojawią się na główce czosnku trzymanej w ciepłym miejscu. Szczypior wyrośnie również z cebuli – trzeba umieścić ją w doniczce tak, by do połowy znajdowała się w ziemi.

Równie łatwo możemy pozyskać własną natkę marchwi – wystarczy odciąć górną część korzenia, umieścić ją w płytkim naczyniu z wodą i postawić na parapecie. Pamiętajmy, by codziennie wymieniać wodę, bo inaczej zawartość zgnije. Po tygodniu pojawią się zawiązki naci, które będzie można przesadzić do doniczki. Takie warzywa z resztek to wspaniałe bogactwo witamin, a przy okazji świetny sposób na wykorzystanie odpadów.

5. Zioła o delikatnych liściach, jak np. bazylia, należy rwać na kawałeczki, a nie kroić. Dodawajmy je do potrawy pod koniec gotowania.

Eko trend – własne zioła w doniczce

Niezależnie od tego, czy są świeże, mrożone, czy suszone, dodają aromatu codziennym potrawom. Zioła możemy posadzić z nasion lub sadzonek – zarówno wiosną, jak i latem. Decydując się na kupno gotowych ziół w doniczce, najlepiej wybrać te sprzedawane w centrach ogrodniczych. Egzemplarze z supermarketu niestety nie przetrwają zbyt długo. Jeżeli uprawiamy zioła na balkonie, zdecydujmy się na specjalne piętrowe donice, które będą wyglądać efektownie i pozwolą zaoszczędzić sporo miejsca. Doniczki powinny mieć na spodzie duże otwory, przez które nadmiar wody może swobodnie odpływać. Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i przycinaniu.

Gatunki pochodzące ze strefy śródziemnomorskiej, takie jak anyż czy estragon, najlepiej posadzić w miejscu nasłonecznionym. Półcień z kolei będzie dobry dla lubczyka i mięty – trzeba jednak pamiętać, że szybko się one rozrastają. Co ciekawe, niektóre rośliny przyprawowe dobrze znoszą suszę, choćby tymianek czy macierzanka. Oprócz tego w doniczkach wspaniale prezentują się bazylia, oregano, cząber i rozmaryn – chętnie stosowane w kuchni włoskiej. Wartą uwagi rośliną jest gorczyca, której nasiona służą do przyrządzania musztardy, a także jałowiec o wyrazistym, leśnym zapachu – używamy go do przyprawiania mięs i ryb.

Przechowywanie warzyw i ziół po zerwaniu

Problem marnowania żywności jest na tyle poważny, że zaczynamy zwracać uwagę na to, w jakich warunkach ją przechowujemy. Aby nasze jadalne rośliny nie traciły smaku i aromatu, warto zużywać je jak najprędzej. Suszone zioła przechowujmy w szczelnych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu. Przedtem jednak zapiszmy datę, kiedy zostały utarte w młynku lub moździerzu, ponieważ najlepsze są te przed upływem 6 miesięcy.

Większość owoców i warzyw należy przechowywać w lodówce, w specjalnych szufladach. Aby żywność nie traciła swych cennych wartości, producenci sprzętów AGD sięgają po coraz to nowsze rozwiązania, inspirowane naturą. Przykładem jest technologia HarvestFresh w lodówkach Beko – dzięki niej produkty spożywcze dłużej pozostają świeże. Jak to możliwe?

Zacznijmy od tego, że rośliny po zerwaniu nadal potrzebują odpowiednich warunków, w tym światła słonecznego. W rzeczywistości jest ono mieszanką kilku kolorów: niebieskiego, zielonego i czerwonego. W zależności od pory dnia każdy z nich zmienia się i ma określone właściwości. Czerwony utrzymuje fotosyntezę aż do zmierzchu i jest wprowadzeniem do fazy nocnej. Zielony imituje czas najsilniejszego światła słonecznego w środku dnia. Niebieski zaś wskazuje czas pobudki i fotosyntezy o świcie. Ten 24-godzinny cykl słońca jest właśnie imitowany przez technologię HarvestFresh. Światło w lodówce Beko dociera do roślin i powoduje, że papryka czy pomidory zachowują cenne witaminy i minerały nawet do 7 dni. Pozwala nam to lepiej wykorzystać produkty spożywcze – także świeże warzywa i resztki, które śmiało mogą konkurować z wykwintnym posiłkiem.

Zakup lodówki – jakie błędy popełniamy najczęściej?

autor: Marcelina Sokół

Bez lodówki trudno wyobrazić sobie kuchnię. Przemyślany zakup urządzenia sprawi, że będzie nam ono służyło przez długie lata, nie tracąc na funkcjonalności. Jakich błędów unikać, aby wybór okazał się strzałem w dziesiątkę?

Materiały prasowe

Bagatelizowanie klasy energetycznej

Klasa energetyczna sprzętu AGD ma ogromne znaczenie, a w przypadku lodówki, która pracuje właściwie bez przerwy, jest to wręcz podstawowy parametr przy zakupie. Im wyższa klasa sprzętu, tym niższe będą nasze rachunki za energię, więc zainwestowane pieniądze i tak się zwrócą. Co ważne, takim wyborem przyczynimy się również do ochrony środowiska. Warto przypomnieć, że w marcu 2021 roku została wprowadzona nowa, uproszczona etykieta efektywności energetycznej, opracowana z zastosowaniem liter od A do G. Urządzenia oznaczane do tej pory jako A+++ mają według nowej klasyfikacji klasę C. Litery A i B zarezerwowano na przyszłość – dla innowacyjnych rozwiązań, które dopiero będą pojawiać się na rynku.

Nieodpowiednia pojemność

Wraz ze wzrostem pojemności urządzenia rosną opłaty za prąd. Dlatego zakup zbyt dużej lodówki będzie generował niepotrzebne koszty. Z kolei wybór zbyt małej pojemności zakończy się prawdopodobnie tym, że sprzęt trzeba będzie wymienić na większy. Jeśli mamy dużą rodzinę – jest to niemal pewne. Przyjmuje się, że dla jednej osoby optymalna pojemność to 120 litrów, a przy każdym kolejnym domowniku należy doliczyć 30 litrów. Zatem – przykładowo – 300 litrów w przypadku pary może się okazać przesadą. Jeżeli jednak uwielbiamy gotować, często zapraszamy gości lub po prostu wygodniej jest nam robić zakupy na zapas – pojemna lodówka będzie przydatnym rozwiązaniem.

Lodówka pracuje przez cały rok, niemal bez przerwy, klasa energetyczna ma więc w przypadku tego urządzenia kolosalne znaczenie. Obowiązująca od marca 2021 roku uproszczona skala efektywności energetycznej ułatwi nam wybór odpowiedniego sprzętu.

Jednym z większych błędów popełnianych przy zakupie lodówki jest niedopasowanie jej do własnych potrzeb. Wybór urządzenia o zbyt małej pojemności będzie wiązał się prawdopodobnie z koniecznością wymiany chłodziarki na większą.

Dobra lodówka powinna dbać o żywność, a tym samym o nasze zdrowie i oszczędności. Technologia HarvestFresh zastosowana w lodówkach marki Beko chroni przechowywane w specjalnej szufladzie owoce i warzywa, zapewniając ich świeżość oraz wartość odżywczą na czas dłuższy niż w standardowych warunkach.

Przemyślany zakup sprzętu AGD zaprocentuje niższymi rachunkami za prąd. Warto więc poświęcić trochę czasu na analizę i nie kierować się jedynie ceną urządzenia.

Lodówka pracuje przez cały rok, niemal bez przerwy, klasa energetyczna ma więc w przypadku tego urządzenia kolosalne znaczenie. Obowiązująca od marca 2021 roku uproszczona skala efektywności energetycznej ułatwi nam wybór odpowiedniego sprzętu.



Niewymiarowość

Niedopasowane wymiary lodówki mogą zepsuć całą aranżację kuchni, a nam ¬– humor. Niby zmierzenie, ile miejsca możemy przeznaczyć na sprzęt, wydaje się oczywiste, ale bywa, że w ferworze urządzania o tym zapominamy. Dlatego przed zakupem – miarka w dłoń i sprawdzamy przestrzeń, w której ma stanąć lodówka, nie zapominając o głębokości! Najbardziej popularne na rynku modele mają szerokość 60 cm, choć dostępne są również urządzenia o szerokości 70 cm.

Brak najważniejszych funkcji

Wybór parametrów lodówki to oczywiście kwestia indywidualna, ale w pierwszej kolejności powinniśmy się skupić na najważniejszych funkcjach, zapewniających efektywność pracy sprzętu, bezpieczeństwo i jak najdłuższą świeżość przechowywanych produktów. Technologie typu no frost, np. stosowana w urządzeniach Beko Neofrost, pozwolą wyeliminować konieczność rozmrażania lodówki i zwiększą efektywność chłodzenia, co przełoży się na oszczędności. Systemy antybakteryjne, które są coraz skuteczniejsze, zadbają o nasze zdrowie, zapobiegając namnażaniu się bakterii i mikroorganizmów we wnętrzu urządzenia. Z kolei zaawansowane technologie, takie jak HarvestFresh wykorzystana w lodówkach marki Beko, pomoże zachować świeżość owoców i warzyw przez czas dużo dłuższy niż w chłodziarkach bez tego rozwiązania. Umożliwia to specjalna szuflada, w której emitowane w trzech kolorach światło naśladuje całodobowy cykl słoneczny. Niezależne badania, przeprowadzone przez laboratoria Intertek, potwierdziły (na podstawie pomiarów witamin A i C w pomidorach i papryce), że technologia chroni cenne składniki obecne w owocach i warzywach. Co więcej, HarvestFresh – przez stworzenie roślinom naturalnych warunków – podnosi ich wartość odżywczą.



Zakup bez rozeznania

W pośpiechu często o tym zapominamy, a warto przed wyborem lodówki zasięgnąć opinii sąsiadów, znajomych czy forumowiczów. Rozeznanie na temat przydatności różnych funkcji, generowanego hałasu, układu półek, pojemności szuflad oraz po prostu komfortu codziennego użytkowania zdecydowanie ułatwi nam wybór. Pamiętajmy przy tym, że cena nie jest najważniejszym parametrem. Może się bowiem okazać, że oszczędność podczas zakupu była tylko pozorna, a większe koszty będziemy ponosić, opłacając rachunki za prąd lub borykając się z awaryjnością urządzenia.

Nie ten styl

Być może wygląd nie jest najważniejszy, ale… warto dopasować lodówkę do wnętrza również pod względem wzornictwa. Chłodziarka w stylu retro niekoniecznie będzie pasowała do ultranowoczesnej kuchni. Ale już w aranżacji w klimacie vintage stylizowany sprzęt świetnie się odnajdzie. Nawet jeśli lodówka bardzo nam się podoba, ale nie pasuje do naszej kuchni, lepiej podejść do tematu z rozsądkiem. Być może przyjdzie czas na modyfikację aranżacji, a tym samym na wymianę urządzenia. Jeśli naszym zamiarem jest stworzenie wnętrza minimalistycznego i spójnego, warto wybrać coś dla siebie wśród lodówek do zabudowy. Ich podstawową zaletą jest to, że – schowane za frontem meblowym – sprawdzą się w kuchni dosłownie w każdym stylu.

Inteligentny dom, który myśli za ciebie. Które rozwiązania warto wprowadzić już dziś?

autor: Adrian Małecki

Elektroniczne usprawnienia stosujemy już w zasadzie w każdej sferze codziennego życia. Coraz śmielej wkraczają one także do naszych domów i mieszkań. Dziś systemy automatyki domowej, czyniące nasz dom inteligentnym, to nie dodatek, lecz znaczące usprawnienie, które może przekładać się na wygodę mieszkańców, ale też na nasze oszczędności i bezpieczeństwo.

Materiały prasowe

Współczesne systemy automatyki domowej to ewolucja koncepcji Internetu Rzeczy – systemów skomunikowanych ze sobą urządzeń, które mają za zadanie automatyzować codzienne zadania. Od dotychczas wykorzystywanej elektroniki domowej różnią się przede wszystkim możliwością zdalnej obsługi przez użytkownika. Tradycyjne alarmy czy logika stosowana w AGD i RTV wymagały w przeszłości obecności i akcji ze strony domownika. Dziś lwią część zadań można zrealizować z dowolnego miejsca na świecie bądź… w ogóle bez udziału człowieka.

Obecnie całkiem złożone oprogramowanie znaleźć możemy w zasadzie we wszystkich klasach sprzętu – zarówno AGD, jak i RTV. Nikogo nie dziwią systemy operacyjne dorównujące komputerowym, na przykład w telewizorach. Ba, od strony technicznej poprawne będzie stwierdzenie, że dziś w zasadzie każde urządzenie wykorzystywane w domu to podłączany do internetu komputer. A to otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości.

Smartfon – centrum zarządzania domem

Zazwyczaj producenci umożliwiają zdalną obsługę za pośrednictwem aplikacji mobilnych. Jest to łatwa w obsłudze i ogólnodostępna metoda, która pozwala na zarządzanie pracą urządzeń w zasadzie każdemu. Termostaty, piekarniki czy pralki połączone są z domowym Wi-Fi, co umożliwia zdalną obsługę dosłownie niemal z każdego miejsca na świecie.

Rozwiązania czyniące nasze domy inteligentnym dawno już przestały być ciekawostką – dziś mają potencjał, by faktycznie odmieniać codzienne życie.

Inteligentne AGD pozwala nam zmniejszyć liczbę domowych obowiązków i usprawnia codzienne czynności. Z łatwością można na przykład włączyć piekarnik w takim momencie, aby po wejściu do mieszkania umieszczona w nim potrawa była już gotowa i gorąca. Ciężki dzień w pracy i goście odwiedzający cię wieczorem? W takich sytuacjach również nieoceniona będzie możliwość zdalnego uruchamiania urządzeń, tak aby wszystko było gotowe jeszcze przed twoim powrotem do domu. Takie rozwiązania bezpośrednio przekładają się na jakość życia – eliminacja stresu i pośpiechu to dziś jedna z najważniejszych wartości, jakich powinniśmy poszukiwać w życiu.

Dla oszczędności

Automatyzacja to jednak tylko jeden z argumentów na rzecz inteligentnego domu. Nie mniej istotne jest to, jak zaawansowane systemu automatyki domowej mogą wpływać na oszczędności. Dobrym przykładem będą zdalnie sterowane termostaty połączone z internetem. Urządzenia te łączą się z domowym Wi-Fi, a użytkownik może je obsługiwać za pomocą aplikacji mobilnej zainstalowanej na swoim smartfonie. W efekcie można wyłączyć ogrzewanie w domu na czas nieobecności jego mieszkańców, i zdalnie włączyć w takim momencie, aby domownicy zastali przyjemną temperaturę, gdy wrócą do domu. Rzecz jasna dostępne są także analogiczne systemy klimatyzacji, które przydadzą się w porze letniej. Całość przekłada się nie tylko na zaoszczędzone pieniądze, ale jest też przejawem troski o środowisko.

Automatyzacja rutynowych zadań oraz dłuższe utrzymywanie świeżości produktów to tylko niektóre przykłady technologii stosowanych w nowoczesnym sprzęcie.

Dla bezpieczeństwa

Osobną kategorię stanowią rozwiązania inteligentnego domu stosowane w celu zapewnienia zwiększonego bezpieczeństwa. O ile same czujniki – np. dymu, tlenku węgla, zalania czy też urządzenia antywłamaniowe – nie różnią się zasadniczo od starszych urządzeń, o tyle połączenie ich z internetem diametralnie zwiększa ich skuteczność. Na nic zda się nam przecież najlepszy alarm, jeśli nie będziemy wiedzieć o tym, że został aktywowany. Dzięki systemom inteligentnego domu o zagrożeniu możemy dowiedzieć się, będąc także poza domem. A następnie natychmiast zareagować.

Dla zdrowia i wygody

Inteligentny dom to jednak nie tylko komunikacja, ale też nowatorskie pomysły w zakresie stosowania coraz bardziej zaawansowanej elektroniki w urządzeniach, które przez całe dekady były ściśle analogowe. Kto pomyślałby na przykład, że na rynku dostępne będą lodówki symulujące cykl dobowy w celu przedłużenia świeżości owoców i warzyw? Dziś jest to już możliwe np. w lodówkach firmy Beko z technologią HarvestFresh – za pomocą trzech diod symulowana jest w nich dobowa wędrówka słońca. W niezależnych badaniach potwierdzono, że przechowywane w takich warunkach warzywa i owoce mają wyższą zawartość witaminy C w porównaniu do produktów przechowywanych w ciemności.

Innowacje trafiają także do innych urządzeń – w jednokomorowych piekarnikach można dzięki systemom niezależnych wentylatorów piec dwa dania w różnych temperaturach (technologia Split & Cook firmy Beko ), z kolei lodówki odprowadzające wilgoć do skraplaczy nie wymagają już rozmrażania, a na ich ścianach nie osadza się szron (Beko NeoFrost). Nawet rzeczy tak elementarne dla naszego codziennego funkcjonowania jak AGD wciąż przechodzą ewolucję, tak aby coraz lepiej odpowiadać na nasze zmieniające się potrzeby.

uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.