Dlaczego dzieci powinny jeść warzywa i owoce?
Prawidłowo zbilansowana dieta nie może istnieć bez owoców i warzyw. W jadłospisie naszych dzieci powinny one stanowić żelazny punkt – jako niezastąpione źródło łatwo przyswajalnych składników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju, funkcjonowania i ochrony przed chorobami. Warto przy tym wiedzieć, w jaki sposób przechowywać owoce i warzywa, aby jak najdłużej zachowały świeżość.
Najpierw warzywa
Do dziecięcej diety warzywa i owoce wprowadza się stopniowo, lepiej jednak zacząć od tych pierwszych. Owoce bowiem – ze względu na słodki smak – mogą okazać się dla malucha bardziej atrakcyjne. To z kolei może sprawić, że dziecko będzie miało trudności z polubieniem warzyw.
Samo zdrowie
Zgodnie z obowiązującą piramidą żywienia warzywa i owoce stanowią podstawę naszej diety. Bez nich nie można mówić o pełnowartościowym jadłospisie, szczególnie w przypadku dzieci, które rosną i rozwijają się, więc potrzebują odpowiedniego wsparcia w tym procesie. Takie wsparcie zapewniają m.in. właśnie owoce i warzywa – jako wyjątkowe źródła witamin (A, C, E, K oraz tych z grupy B) i składników mineralnych (cynku, magnezu, wapnia czy potasu).
Na dobrą odporność
Lodówka pełna warzyw i owoców pomoże nam zadbać o układ odpornościowy dziecka. Zawarte w nich witaminy i minerały stanowią bowiem naturalną broń przed infekcjami. Największą rolę w budowaniu odporności odgrywa witamina C, której warzywnym źródłem są natka pietruszki, papryka, brokuły, kalafior czy brukselka. Z kolei owoce bogate w ten składnik to m.in. maliny, truskawki, porzeczki, jabłka i cytrusy. Dzięki tym produktom dziecko będzie też łagodniej znosiło ewentualne infekcje i szybciej wracało do zdrowia, gdy złapie przeziębienie lub grypę.
Na silny układ pokarmowy
Owoce i warzywa zawierają dużo błonnika, który „troszczy się” o jelita i pomaga regulować trawienie. Tym samym pozwala pozbyć się z organizmu wszelkich toksyn, zapobiega nieprzyjemnym zaparciom i dobrze działa na kondycję. Bogate w ten cenny składnik są np. jabłka, gruszki, porzeczki, maliny, banany, brukselka, fasola, groch czy ziemniaki. Co ważne, błonnik zwiększa też wydzielanie śliny, dzięki czemu chroni zęby dziecka przed próchnicą.
Na mocne kości
Najbardziej znanym sprzymierzeńcem układu kostnego jest mleko i jego przetwory. Jednak owoce i warzywa – ze względu na zawartość cennych składników – też pełnią ważną funkcję w kształtowaniu mocnych kości. Wśród warzyw trzeba wskazać choćby sałatę, brokuły, kapustę, marchewkę czy kalarepę. A owoce? W tej kwestii pomagają wszystkie!
Na sokoli wzrok
W prawidłowym rozwoju maluchów bardzo ważna jest troska o zdrowe oczy. Składniki, które wspierają narząd wzroku, znajdują się oczywiście m.in. w owocach i warzywach. Witaminy A dostarczają brzoskwinie, marchew, pomidory; witaminę B1 – mandarynki, kalafior, por; witaminy C – truskawki, cytrusy, natka pietruszki, papryka. Źródłem cynku są maliny, warzywa strączkowe; źródłem selenu – banany, brokuły; luteiny (związku zapobiegającego uszkodzeniu wzroku) dostarcza jarmuż, szpinak czy sałata.
Jako najlepsza przekąska
Owoce i warzywa to jeden z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Dzięki nim jesteśmy w stanie w atrakcyjny sposób zastąpić te przekąski, które nie wpływają pozytywnie na zdrowie maluchów. Jeśli od początku będziemy kształtować u dzieci odpowiednie nawyki żywieniowe, same zaczną wybierać soczyste jabłko lub świeżą marchewkę zamiast słodkiego batonika czy paczki chipsów. Smakowity owoc lub warzywo to również świetny sposób na zaspokojenie małego głodu między posiłkami. Pamiętajmy jednak, że owoce i warzywa powinny być stałym punktem w całodniowym menu i dzieci, i dorosłych.
Przeczytaj także: